VIDEO: Intelektuālā meditācija «Da.zA-3. Homo-Natura alteritas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lsm.lv piedāvā novatorisku, multimediālu latviešu-franču mākslinieku kopprojektu – intelektuālo meditāciju „Da.zA-3”, kura pirmizrādi piedzīvoja 2018. gada 31. maijā Rīgā, Anglikāņu baznīcā. Tā ir aicinājums domāt par sabiedrības nākotni, atceroties, ka to nosaka mūsu skatījums uz cilvēku. 

2018. gada 4. augustā Talsu novada muzejā tiks atklāta Bernāra Sordē gleznu, instalāciju un akvareļu izstāde “Transcendence II”.  Izstādes atklāšanā ikvienam ir iespēja vēlreiz piedzīvot latviešu-franču mākslinieku intelektuālo meditāciju "Da.zA-3” (Homo-Natura alteritas) klātienē. 

Intelektuālā meditācija ir jauns filozofiski māksliniecisks žanrs, kas vieno vārdu, skaņu un attēlu. “Da.zA-3”(“Homo-Natura alteritas”) intelektuālajā meditācijā domātājs un mākslinieks Bernārs Sordē (Bernard Sordet) lasa fragmentus no priekšlasījuma “Homo-Natura alteritas. Izvēle starp Cilvēku (saiknē-ar-Dabu) vai Sistēmu” (tulkojums subtitros latviešu valodā – Kristīne Našeniece); autoru lasījumā skan vēl nepublicēta Liānas Langas dzeja un Ilmāra Latkovska poetēzes (atdzeja/tulkojums subtitros franču valodā – Astra Skrābane sadarbībā ar Emanuēlu Sandronu (Emmanuèle Sandron); filozofisko domu, dzeju un poetēzes ieskauj fotogrāfa Jura Kalniņa (“Fotocentrs”) video; īpaši šim notikumam radītas muzikālas improvizācijas izpilda mūziķi Kristaps Krievs, Liene Dobičina, Rihards Plešanovs un Arnis Kalniņš. Telpas koncepciju radīt palīdzējis Rūdolfs Bekičs; skaņotājs – Kristaps Derums (k/n “Wiktorija”, Liepāja).

Dzejniece Liāna Langa uzskata, ka Sordē idejas ir vajadzīgas un būtiskas Latvijas sabiedrībai tieši tagad – Bernārs Sordē aicina pārvarēt krīzi, ko izraisījis menedžerisma un finanšu diktāts mūsu pasaulē. Savukārt pats Bernārs Sordē skaidro, kāpēc meditācijai izvēlējies tieši Latviju: "Latvijai nav pretenzijas uz varu, Latvija ir saglabājusi savu pieticību un atrodas sevis meklējumos. Tas man liek novērot, varētu teikt, teoloģisku un politisku attīstību. Latvijā varētu būt iespēja domāt pa īstam."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti