Kultūras ziņas

Nopietns pagrieziens mākslas izglītības jomā

Kultūras ziņas

Valdība dod zaļo gaismu koncertzāles projektam

Atklāj Aigara Bikšes skulptūru mediķiem

VIDEO: Atklāj tēlnieka Aigara Bikšes mediķiem veltīto skulptūru

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

No 16. jūnija pie Latvijas Nacionālā mākslas muzeja aplūkojams jauns pilsētvides mākslas objekts. Tā ir tēlnieka Aigara Bikšes veidota sešus metrus augsta skulptūra “Mediķi pasaulei”. Tās autors to ir veltījis medicīnas darbiniekiem, pateicībā par darbu Covid-19 krīzes laikā.

“Mediķi uzņemas atbildību par mūsu veselību, kad esam saslimuši. Ar šo skulptūru vēlamies pateikt, ka mūsu kā sabiedrības pienākums ir uzņemties atbildību par to, lai mediķiem būtu atbilstoši apstākļi un materiālais novērtējums savu pienākumu veikšanai. Rūpējoties par mediķiem, mēs būtībā uzlabojam mediķu spējas rūpēties par mums pašiem,” motivāciju izveidot šādu skulptūru paziņojumā medijiem skaidro tēlnieks Aigars Bikše.

Sešus metrus augstajā skulptūrā attēlota mediķe, kura izgājusi no procedūru telpas un aizvērtām acīm mazliet izstaipās, sagatavojoties nākamajam darba cēlienam.

Skulptūra apzināti radīta iespaidīgā izmērā, lai parādītu, ka cilvēki veselības problēmu gadījumā ir kā bērni – atkarīgi no mediķu rūpēm, gādības un zināšanām. Paredzēts, ka garāmgājēji varēs nofotografēties pie skulptūras, arī pastiepjoties un pieskaroties mediķes rokai.

Skulptūra “Mediķi pasaulei” tapusi neticami ātrā laikā, un to var dēvēt par vienu no pirmajām sabiedrības iniciatīvām pasaulē, kuras īstenošanā pēc mākslinieka aicinājuma iesaistījušies gandrīz divsimt uzņēmumu, dāvinot materiālus un darbarīkus, piešķirot palīgus, telpas un transportu.

“Tas svarīgākais ir tas, cik mēs ātri to izdarījām, jo 15. maijā Aigars aizveda skanēt skulptūru. Tas ir arī priekš mūsu skrējiena milzīgs ātrums, un šādu lietu uzražot trīs nedēļās, praktiski mēnesis,” atklāj radošo projektu ražotnes “YesWeCan” vadītājs Jānis Miķelsons.

Radošo projektu ražotnes “YesWeCan” pārstāvis Rolands Strelčs atzīmē: “Ideja mums patika, kad Bikše nāca ar savu ideju, mēs jau bijām uzreiz par! Izgriezām mēs to visu ar robotu, un viņa ir taisīta no putuplasta – apmēram 12 kubikmetri putuplasts, ko robots nedēļas laikā sagrieza, tad to visu salīmējām kopā un sanāca tāds liels objekts. Pārklājām ar poliuretānu, lai virsma ir cieta un droša vidē lietošanai, un tad mākslinieks nokrāsoja!”

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Skulptūras prototips ir konkrēta dakterīte, kura izteikusi vēlmi palikt anonīma.

Mākslinieks viņas tēlu atveidojis sešus metrus augstā skulptūrā, simboliski izceļot mediķa tēla nozīmi, kura pakājē katrs var justies mazs un aprūpēts.

Mākslinieka un viņa domubiedru veikumu mediķi novērtē ar gandarījumu.

“Tas ir ļoti liels pārsteigums! Tā ir ārkārtīgi liela vērtība, kura manuprāt viņa saglabāsies ilgi un dikti mūsu atmiņās sirdīs, cik tas ir nozīmīgi un galvenais, ka tas atsaucas ne tikai uz Latviju, bet visu pasauli!” uzsver Latvijas Māsu asociācijas prezidente Dita Raiska. “Kad visā pasaulē pāršalca šī vēsts par vīrusu, (..) mums notika intensīva komunikācija ar profesionālām organizācijām, izjutām ļoti ielu starptautisku atbalstu, tad kad Latvija izgāja šo vieglāko scenāriju, un varējām izjust, ka citās valstīs notiek šī situācija ļoti nopietni. Tad Pasaules veselības organizācija un Starptautiskā māsu padome ierosināja ārkārtīgi pievērst uzmanību tieši drošībai, aizsardzības līdzekļu lietošanai, jo lielākā daļa tieši māsu, kuras ir zaudējušas dzīvības, ir tieši no tām valstīm, kur bijušas problēmas tieši ar aizsardzības līdzekļu lietošanu un nav bijuši kvalitatīvi.

Tieši medicīnas personāls un māsas bija atrauti no savām ģimenēm, lai pasargātu savas ģimenes, viņi nevarēja tikties.”

Arī Latvijas Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece izsaka gandarījumu par tēlnieka darbu: “Tas ir brīnišķīgi, ka kāds ir iedomājies par to, cik nozīmīgs bija šis mediķu darbs pandēmijā un pandēmijas novēršanā.

Viņa turpina: “Un es ceru, ka šis mākslinieka impulss un darbs liks padomāt visai sabiedrībai, arī politiķiem, par to, cik būtiski ir medicīnas darbinieki un tas, lai viņi būtu, gan māsiņas, gan ārsti, gan palīgi, lai jaunie ārsti būtu Latvijā un nebrauktu projām.

Tas ir ne tikai par ārstiem un mediķiem, bet šis process ir par to, cik ļoti mēs viens ar otru esam saistīti – tas, kas notiek ar vienu, tas ietekmē arī visus pārējos.

Tas, kas notiek ar ārstiem, ietekmē māksliniekus, kas notiek ar māksliniekiem, mūziķiem, ietekmē ārstus, māsas, ārstu palīgus un visu sabiedrību Latvijā. Es domāju, šim vajadzētu būt impulsam ne tikai par ārstiem, māsām, bet par to izpratni, ka mēs visi esam viens, jo tikai tā mēs varam būt šai valstī!”

Iespējams, kaut kad nākotnē skulptūra “Mediķi pasaulei” varētu tikt atlieta arī bronzā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti