Dienas ziņas

Pārtikas pakas tikai trūcīgajiem

Dienas ziņas

Sveicieni un mīļi vārdi mammām !

Ventspils muzejs papildina mākslas kolekciju

Ventspilī atklāj 10 dienu gara plenēra darbu izstādi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Nedēļās nogalē Ventspils muzejs atklāj jaunu izstādi - šoreiz tas ir praktiska darba rezultāts desmit dienas ilgušam mākslinieku plenēram. Īpaša komisija izvēlējās vienu darbu no katra autora, kas glabāsies muzeja fondos. Kolekcijā dominē abstrakta māksla, kā arī ostas, kuģu un jūras motīvs.

Latvijā pazīstamus un mazāk pazīstamus māksliniekus šonedēļ varēja satikt Ventspils ielās.

Sadarbībā ar Ventspils muzeju, jau sesto gadu tiek organizēts plenērs ar nosaukumu''Agrīnais reālisms'' - tas ir sava veida Mākslas dienu pasākums, kurā gan pagājušogad, gan šogad piedalās deviņi mākslinieki no Latvijas un Lietuvas. "Mākslas dienas, kuras kaut kādā ziņā ir intravertas, ir iespēja māksliniekiem strādāt!" saka viena no māksliniecēm Ieva Rupenheite.

Ventspils Livonijas ordeņa pilī nule kā atklāta izstāde, kur var redzēt visus darbus vienuviet, katram māksliniekam viens darbs jādāvina Ventspils muzejam, kas šādi veido unikālu modernās mākslas kolekciju. Vislabākais rezultāts esot tad, kad viens māklinieks plenērā piedalās divus gadus, tad var eksponēt vairākus darbus. Valērijs uz Ventspili brauc jau otro gadu. "Mākslinieki ir kā bērni. Braucu uz Zvejniekciemu, gleznoju mazo piestātni, braucu uz Ventspili, Liepāju. Un visas šīs vietas ir atšķirīgas!" klāsta Baida.

Bieži motīvos iezogas kuģi, osta, moli un jumti. Gleznojot Ventspilī, šīs tēmas uzrunā visvairāk. Šogad plenērā piedalās arī viens mākslinieks no Klaipēdas, kas strādā melnbaltā fotogrāfijā. "Dīvaini, es dzīvoju pie jūras, bet manos darbos nav ne jūras, ne kuģu," atzīst Remigijs Tregis.

Izvērtējot radītos darbus, nevar teikt, ka notiek glezniecības plenērs. Pēdējos gados uzaicināti gan grafiķi, gan fotomākslinieki, gan instalāciju radītāji. Mākslinieki atzīst, ka nebija viegli nedēļās laikā radīt trīs vai četrus pilnvērtīgus darbus. Tomēr dalīšanās pieredzē un tikai mākslai atvēlētais laiks bijis produktīvs. "Ventspils ir diezgan pretrunīga pilsēta. Ir tas mietpilsoniski glamūrīgais, bet turpat blakus ir pilnīga alternatīva," saka mākslinieks Vilnis Putrāms.

To, kas sanācis 11 dienas gleznojot Ventspilī, no sestdienas var apskatīt Livonijas ordeņa pilī. Īpaša profesionāļu komisija izvērtēs, kuri mākslas darbi tiks atlasīti Ventspils muzeja modernās mākslas kolekcijai.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti