Rīta Panorāma

Rakstniecības un mūzikas muzeja telpa "Tintnīca"

Rīta Panorāma

Afganistānas jaunā valdība iestājas par mieru ar ASV

Izstāde, kur palūkoties uz sevi no malas

Venēra ar hamburgeru – Krievijā mākslinieki radījuši klasiskas skulptūras ar 21. gadsimta iezīmēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Diez kā mūs uzlūkos nākotnes paaudzes, piemēram, cilvēki, kas dzīvos tūkstoš gadu pēc mums? Uz šo jautājumu centās atbildēt mākslinieki, kas Maskavā sarīkojuši vērienīgu izstādi. Tur apskatāmas skulptūras Senās Grieķijas un Romas stilā. Gala rezultāts ir šķietami senu skulptūru kolekcija, kombinējot tās ar dažādām mūsdienu ierīcēm.

Kā būtu, ja mitoloģiskiem personāžiem, piemēram, Homēra Sīzifam vai romiešu dievietei Venērai būtu piederējušas mūsdienu elektroniskās ierīces? Šāda neparasta kombinācija, kur sastopas senais ar mūsdienīgo, baudāma jaunā izstādē ar nosaukumu “Skats no nākotnes: 21. gadsimta Lukas tempļa izrakumi”. Klasiskā stila skulptūras no Senās Grieķijas un Romas aicina apmeklētājus paraudzīties uz mūsu ikdienu ar nākotnes cilvēka acīm.

Mākslinieki atveidojuši ainu, kurā zinātnieki it kā 3115. gadā atrok senu templi, kas sniedz visaptverošu priekšstatu par 21. gadsimta cilvēku ieradumiem, ideāliem, raizēm un sapņiem.

Laikmetīgās mākslas muzeja “Erarta”  pārstāve Jekaterina Atojana-Miļukova stāsta: "Acīmredzot mēs tādi, kādi esam šobrīd, aplūkojot šos darbus, varam analizēt, vai viss, kas mūs šobrīd aizrauj, būs tikpat svarīgs arī nākotnē. Mēs varam paskatīties uz sevi tagad nedaudz no malas, paskatīties uz savu tagadni, uz sevi ar ironiju."

Mākslinieki spekulē par mūsdienu problēmām un izsmej partnera meklēšanu digitālā vidē, tieksmi pēc līdzatkarīgām attiecībām, aizraušanos ar patēriņu, nevis radīšanu, un politisko protestu bezjēdzību.

Piemēram, attēlota Venēra ar hamburgeru rokās, skatoties seriālu "Troņu spēles" savā klēpjdatorā. Mākslinieku uzskatā, šis seriāls ir tik populārs, jo tajā ir daudz vardarbības un puskailu aktieru.

Mākslinieki Donidži Bolati un Galtjero Džakopo skaidro: "Elektroniskie rīki ir neatņemama mūsu dzīves sastāvdaļa. Pietiek paskatīties apkārt, un mēs redzēsim, kā kāds izvelk telefonu, fotografē."

Izstāde aizņem divas zāles, kurās apskatāma 31 skulptūra. Priekšmeti ir izgatavoti no ģipša, bronzas vai poliestera, bet daži ir pārklāti ar sveķiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti