Venēcijas biennāles dienasgrāmata. Ukrainas paviljons – atgādinājums, ka karš ir īsts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ziņas par karu Ukrainā liek tam ticēt arvien mazāk. Necilvēcība un haoss, kas tur valda, ir vienkārši neticama, it īpaši, kad to fiksē daudzumā un ilgumā – konkrētos skaitļos – un kartē. Tieši tāpēc ir tik būtiski dzirdēt un redzēt cilvēkus, kas var ar stāstiem piepildīt šos skaitļus un piešķirt tiem nozīmi.

Venēcijas biennāles dienasgrāmata

Venēcijas biennāles dienasgrāmata seko līdzi Latvijas komandas ceļam uz Venēciju, ekspozīcijas iekārtošanas aizkulisēm un starptautiskās izstādes norisei.

 

 

Apmeklējot Ukrainas paviljona atklāšanu, tieši tādas bija manas gaidas – apstiprināt un atgādināt pašai sev, ka karš ir īsts un ļoti klātesošs, ka tas primāri ir cilvēku, nevis informācijas karš.

Vēl pirms ierašanās Venēcijā biju dzirdējusi leģendas par Ukrainas paviljona tapšanu: viena no paviljona kuratorēm bija darba detaļas pašrocīgi atgādājusi no Ukrainas, saprotot, ka ilgāk kavēties nav iespējams, jo izvest 3,5 metrus augsto darbu kopumā vienkārši vairs nav un nebūs iespējams. Līdzi šim darbam viņi atveda arī pesimistisku, bet, kā rādās, pamatotu mūslaiku pasaules un sabiedrības vērtējumu – tā ir pati sevi izsmeļoša un tērējoša pasaule, kas, turpinot radīt un ražot arvien vairāk un ātrāk, tikai pazaudē. Karš ir viens no procesiem, kurā šī patiesība atklājas visskarbāk, katrs solis uz priekšu ir tikai zaudējums un nejēdzīga pietuvināšanās tukšumam. Pavlo Makova darbs “Fountain of Exhaustion. Acqua Alta.”  ir vizuāls un nepārprotams atgādinājums par neglābjamo plūsmu, kas lēnām, bet mērķtiecīgi iztek.

Viņu mājas Harkivā ir sabombardētas. Viņu komandas biedri ir kara dienestā. Viņu zeme asiņo. Un tomēr atklāšanā par to netika runāts. Viss svarīgākais tika pateikts klusumā un ilgākajos, cieņpilnākajos stāvaplausos manā dzīvē.

Venēcijas biennāles dienasgrāmata

Vairāk

KONTEKSTS:

Latviju Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ar ekspozīciju "Selling Water by the River" ("Tirgot ūdeni upes malā") šogad pārstāv mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena).

Venēcijas biennāles mākslas izstāde šogad norisināsies no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latvijas paviljonu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti