Venēcijas biennāles dienasgrāmata. Piezīmes no Latvijas paviljona atklāšanas – kā noteikt, ko cilvēks vēlas?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Aptuveni plkst.14.58 – t.i., divas minūtes pirms atklāšanas – es nostājos pie vienas no divām ieejām Latvijas paviljonā. Es tur atrados profesionālu apsvērumu vadīts; mans darbs – pieskatīt cilvēku plūsmu. Kamēr tika teiktas atklāšanas runas, bija svarīgi pārliecināties, ka ļaudis, kuri ir iegājuši Skuja Braden darbu pilnajā telpā, nudien vēlas tur būt, nevis cierē izslīdēt izstādei cauri, lai nonāktu kur citur (ārā, pie bezmaksas aukstās kafijas stenda, piemēram.)

Venēcijas biennāles dienasgrāmata

Venēcijas biennāles dienasgrāmata seko līdzi Latvijas komandas ceļam uz Venēciju, ekspozīcijas iekārtošanas aizkulisēm un starptautiskās izstādes norisei.

 

 

Kā gan noteikt, ko cilvēks vēlas? Skaidrs, tas ir grūts uzdevums. Jo īpaši tāpēc, ka nereti pašam cilvēkam savas vēlmes nav skaidras. Es izvēlējos vienkārši pavaicāt.

  • Are you going to the opening of the Latvian Pavilion? [Vai dodaties uz Latvijas paviljona atklāšanu?]

Varu padalīties ar anekdotisku (bet katrā ziņā tīkamu) statistiku: lielākā daļa cilvēku uz manu jautājumu atbildēja ar:

  • Yes! Is it here?[Jā! Vai tas ir šeit?]*

Vēl pirms oficiālās atklāšanas paviljonā valdīja dzīvīga atmosfēra, žurnālistiem un māksliniekiem plūstot apkārt porcelāna tēliem un veidojot cilvēku upi, kas ieskāva ekspozīciju un savienoja to nepārtrauktā veselumā. Skatītājus aizrāva un ieinteresēja Skuja Braden ne tikai spilgtie darbu tēli un stāsti, kas ietverti mākslas darbos, bet arī mākslinieču meistarība un prasme ar porcelānu apieties – ir atsvaidzinoši redzēt darbus, kas ne vien saturiski, bet arī formāli ir mākslas darbi, liekot novērtēt cilvēka spēju radīt. Abas mākslinieces ar nepagurstošu interesi plūda pretim skatītājiem, gatavas katram skatītājam veltīt īpašu uzmanību un ievest viņu savā stāstu pasaulē, kur realitāte un fantāzija veido vienu stāstu. Un tagad šim stāstam ir vēl viena nodaļa – Venēcijas biennāle –, kur piedzīvotā interese no dažādu valstu medijiem un galerijām un atzinība, kas dzirdama no ārzemju kolēģiem, kuratoriem un māksliniekiem, tiešām robežojas ar sapni.


* Otra populārākā atbilde bija “No, but I’m looking for my friend. I think she’s in there.[Nē, bet es meklēju savu draudzeni. Es domāju, ka viņa ir tur.]

Venēcijas biennāles dienasgrāmata

Vairāk

KONTEKSTS:

Mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena) šogad pārstāv Latviju Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ar ekspozīciju "Selling Water by the River" ("Tirgot ūdeni upes malā").

Venēcijas biennāles mākslas izstāde šogad norisināsies no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latvijas paviljonu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti