Venēcijas arhitektūras biennālē atklāj Latvijas ekspozīciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

6.jūnijā Venēcijas arhitektūras biennālē oficiāli atklāta Latvijas ekspozīcija, kurā Latviju pārstāv arhitektu birojs "NRJA" ar projektu "Unwritten".

Latvijas ekspozīcijas viens no autoriem arhitekts Uldis Lukševičs telefonsarunā "Kultūras Rondo" uzsver, ka ir gandarījums par paveikto darbu: "Atklāšanā viss noritēja jauki. Viesi, kurus gribējām redzēt, bija klāt."

"Šobrīd atrodamies oficiālajā Zelta Lauvas pasniegšanas ceremonijā. Arhitektūras biennāle notiek katru otru gadu, un katru reizi šeit darbojas starptautiska žūrija, kura vērtē ekspozīcijas un vienai no nacionālajām ekspozīcijām piešķir galveno balvu. Teorētiski arī Latvijas ekspozīcija var iegūt galveno apbalvojumu," stāsta ukševičs.

Šogad Venēcijas arhitektūras biennāles nacionālo valstu paviljonu vienojošā tēma ir "Mūsdienīguma absorbēšana: 2014-2014". Latvijas ekspozīcijas "Unwritten" (tulkojumā "neuzrakstīta grāmata") pamatapgalvojums "There is (no) modernism in Latvia" apspēlē ideju par to, vai Latvijas arhitektūrā eksistē modernisma paraugi. Vienlīdz pareizs ir gan pēckara modernisma arhitektūras pastāvēšanas apliecinājums, gan noliegums, jo nav akadēmiski pamatota pētījuma par šī laika arhitektūru Latvijā un tās izvērtējuma.

"Biennāles uzstādījums ir par to, kā nacionālās īpatnības tiek nonivilētas ar lieliem, internacionāliem produktiem. Mēs ar šo tēmu turpināt galveno uzstādījumu," norāda Lukševičs.

Kā vēstīts iepriekš, no 7. jūnija līdz 23.novembrim norisināsies Venēcijas biennāles 14. starptautiskā arhitektūras izstāde "Pamati".

2014. gadā Latvija Venēcijas biennāles arhitektūras izstādē piedalīsies sesto reizi. Šogad kā kurators Latvijas ekspozīcijai izvēlēts arhitektu birojs NRJA ("no rules just architecture").

Projektā piedalās arhitekti Uldis Lukševics, Linda Leitāne-Šmīdberga, Zigmārs Jauja, Ivars Veinbergs, Mārtiņš Rusiņš, grafikas dizainers Kirils Kirasirovs, skaņu mākslinieks Andris Indāns, multimediju mākslinieks Rihards Vītols, eseju autori Juris Dambis, Jānis Taurens, Artis Zvirgzdiņš, Vladimirs Belogolovskis, Arnis Rītups un projekta vadītāja Austra Savicka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti