Labrīt

Dailes teātris atsāk mēģinājumus. Cer jūlijā spēlēt izrādes teātra ārtelpās

Labrīt

Martins Gauss: valsts ieguldījums "airBaltic" daudzkārt atmaksāsies

Ar Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova darbu izstādi darbu atsāks Tukuma Mākslas muzejs

Veldze pēc sarežģīta laika – Naumova un Āriņa gleznu izstāde Tukuma Mākslas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Kā veldze pēc sarežģītā laika – tā par jauno izstādi, ar ko sestdien, 16. maijā, durvis atkal vērs Tukuma Mākslas muzejs, saka tā vadītāja Inese Klestrova. Izstāde sola piedāvāt daudz gaišuma un dzīves apliecinājuma, jo tajā vienkopus būs skatāmi divu izcilu meistaru – Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova gleznas. Izstādes nosaukums ir ''Saules pusē'', jo abu mākslinieku darbus apvieno saules motīvs.

Līdz ar ierobežojumu samazināšanu tuvākajās dienās darbu atsāks arī citi Latvijas muzeji, kolīdz būs sagatavojušies visām ar kultūras ministra rīkojumu izdotajām sanitārā protokola prasībām.

Pēc divu mēnešu klusēšanas ar ļoti īpašu, jaunu izstādi šo sestdien darbu atsāks Tukuma Mākslas muzejs. Tajā vienkopus skatāmas krāsās spraigās divu izcilu autoru – Leonīda Āriņa un Alekseja Naumova gleznas.

Izstādi bija plānots atvērt 4. aprīlī, bet situācija piespieda to atlikt, un tagad tā šķiet dubultnozīmīga, jo līdz ar to darbību atsāk arī pats muzejs, ko savulaik izveidoja Leonīds Āriņš.

Muzeja direktore Inese Klestrova stāsta: “Šo abu mākslinieku gleznas vienkopus mūsu izstāžu zālē, protams, tādā mirklī sanāk tāda jaunatvēršanās, tāda atdzimšana tieši ar Āriņa darbiem, tāds notikums ar gandrīz vai simbolisku nozīmi.

Mēs ļoti ceram, ka šī izstāde būs kā veldzējums pēc sarežģītā laika, radīs vairāk pozitīvu emociju un līdz ar to arī kopējais fons kļūs gaišāks.”

Āriņa un Naumova gleznām ir daudz kopīgā, bet daudz arī atšķirīgā. Viņi lieto dažādus glezniecības paņēmienus. Piemēram, Āriņš nekad negleznoja dabā, tikai darbnīcā, un ļoti ilgi strādāja pie vienas gleznas, bet Naumovs glezno dabā un dara to strauji un pārliecinoši.

Radniecīga savukārt abiem ir krāsu izjūta, mīlestība uz franču moderno glezniecību, kā arī abus vieno saules tēma.

Muzejs, protams, strādās saskaņā ar visām šobrīd noteiktajām īpašajām prasībām jeb tā sauktajiem sanitārajiem protokoliem. Tajā būs pieejami dezinfekcijas līdzekļi, atsevišķas zonas būs nodalītas ar organiskā stikla norobežojumiem, tiks ievēroti vēl virkne citu drošības pasākumu.

Muzeja direktore Inese Klestrova skaidro: “Esam noteikuši, ka muzejā drīkstēs atrasties līdz sešiem apmeklētājiem, pēc kuriem tiks veikta visa virsmu, telpu dezinfekcija. Aicinājums ir [nākt] nelielās grupās vai individuāli. Un ja iepriekš pieteiktos, zvanot uz norādīto telefonu, kas ir atrodams mājaslapā un “Facebook”, tad mēs visus laikus varam saskaņot un domājam, ka lielas drūzmēšanās nebūs.”

Aleksejs Naumovs, Burano pēcpusdiena, 2019, audekls/akrils, autora īpašums.
Aleksejs Naumovs, Burano pēcpusdiena, 2019, audekls/akrils, autora īpašums.

Tukuma Mākslas muzejs ar jauno izstādi savas durvis apmeklētājiem vērs sestdien, 16. maijā. Bet jau 13. maijā pakāpeniski darbu atsāks arī citi Latvijas muzeji.

Piemēram, jau no 13. maija Turaidas muzejrezervātā varēs apskatīt brīvdabas ekspozīciju ar tajā iekļautajām tematiskajām izstādēm, bet Rundāles pils muzejā – pils franču dārzu.

Iekštelpas Turaidas un Rundāles muzeji vēl sagatavos atbilstoši prasībām un atvērs vēlāk.

Lielie Rīgas mākslas muzeji savukārt apmeklētājus gaidīs no 19. maija, stāsta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja vadītāja Māra Lāce. 19. maijā atvērsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenā ēka, mākslas muzejs “Rīgas birža” un Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejs.

Māra Lāce atklāj, ka šajos muzejos būs skatāmas tās pašas izstādes, kas bija iekārtotas, kad muzeji aizvērās martā.

Pagaidām netiks atvērts Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejs, jo mazo telpu dēļ tur ir ļoti grūti ievērot drošības pasākumus. Savukārt izstāžu zāle “Arsenāls” būs slēgta uz rekonstrukcijas laiku.

Atvērtajiem muzejiem vajadzēs stingri sekot līdzi apmeklētāju plūsmai. Šī brīža noteikumi paredz, - ja muzeja telpu platība ir virs 1000 kvadrātmetriem, tad vienlaikus muzejā drīkst pulcēties ne vairāk kā 50 apmeklētāji, ja platība ir zem 1000 kvadrātmetriem, tad ne vairāk kā 25 cilvēki.

Par cilvēku plūsmas organizāciju ir atbildīgs katrs muzejs pats, pilnīgi iespējams, ka vismaz daļa muzeju ieviesīs arī tā saukto attālināto cilvēku pieteikšanos, lai varētu plūsmu veiksmīgāk organizēt.

Lai varētu iegūt precīzu informāciju par katru muzeju, Lavijas Muzeju biedrība tikko uzsākusi informatīvu kampaņu ar tēmturi #TiekamiesTagad, tāpat vietnē muzeji.lv regulāri būs pieejama atjaunota informācija par atvērtajiem muzejiem un to piedāvājumiem, kā arī apmeklējuma ierobežojumiem.

KONTEKSTS: 

Ārkārtējo situāciju Covid-19 dēļ Latvijā izsludināja 12. martā. Tās laikā noteikta virkne ierobežojumu un aizliegumu, tai skaitā aizliegti visi publiskie pasākumi un ierobežota pulcēšanās.

Vēlāk ārkārtējā situācija pagarināta līdz 9. jūnijam, bet ir mīkstināti iepriekš noteiktie striktie ierobežojumi - atļauta pulcēšanās līdz 25 cilvēku lielām grupām, ievērojot divu metru distanci.

No 12. maija pakāpeniski atsāk darboties muzeji, bibliotēkas, privātās kultūrvietas un var notikt nelieli kultūras pasākumi gan iekštelpās, gan ārtelpās. Kultūras iestādēm noteikti dažādi sanitārie protokoli, kas jāievēro, atsākot darbu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti