Veļa «privātajai Latvijas valstij». Ivetas Laures personālizstāde Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas Mākslinieku savienības galerijā apskatāma izstāde “Never give up!/Nekad nepadodies!” – mākslinieces un pedagoģes Ivetas Laures konceptuāli objekti un instalācijas. Vispirms pamanīsiet svārkus, kas plivinās virs ventilatora – atcerēsieties kinokadrus ar Merilinu Monro un jums radīsies aizdomas – runa būs par sieviešu spēju kārdināt un robežsituācijām, kurās tai ir piedauzīgs zemteksts. Vai arī vienkārši zemteksts.

“Ir ļoti svarīgi nezaudēt interesi par sevi,” uzsvēra rakstniece Andra Neiburga. Viņa ir Ivetas Laures iecienītā autore. Iveta piedāvā ļoti sievišķīgu izstādi, kas uzstāj uz to, ka dāmām ir visas tiesības pievērsties pašām sev.   Taču, ja veļa grezno, tad tā, lai ironija šajā “greznojumā”  tiktu uztverta bez problēmām un pirmām kārtām. “Skaisti” Ivetas Laures izpratnē nozīmē amizanti un ar jēgu, un, jo “cukuraināka” ir uz apakšveļas novietotā reprodukcija (fotogrāfija, kurā redzama Meisenes porcelāna statuete no “Rīgas biržas” kolekcijas, šeit ir ārpus konkurences), jo aktīvāk uzjautrinās apmeklētājs.

Bet Borisa Bērziņa, Sigismunda Vidberga un pat Pjetro Tenerāni citāti, kurus ieskauj draiskulīgas mežģīnītes, patiesi gūst jaunu skanējumu.

Ivetas izpildījumā klasiķu darbu erotiskums, kuru mums agrāk bija iespēja nepamanīt, kļūst acīmredzams un tajā pašā laikā spēj padarīt sarežģītāku un cēlāku mūsdienu sievietes pavedinājumu, padarīt viņas viltības par daļu no intelektuālās spēles.

Asociāciju ķēdītei, kas aizvedusi Ivetu līdz radošajām veiksmēm, izsekot ir diezgan viegli, un tajā ir viņas spēks: viņa runā par acīmredzamo.

Esat pieraduši izrotāt T kreklus ar bildītēm? Lūk, jums tam nevis T krekli, bet kombinē – jo caurspīdīgāk, jo labāk, lai ķermenis saplūstu ar mākslinieka priekšstatiem par to.  Apgalvojat, ka mīlat Latviju? Bet kā ir uzvilkt apakšbikses ar burtiem LV, kas izgriezti audumā tur, kur parasti ir sirsniņas? Iveta ir ironiska. Šī ironija rodas fonā atšķirībai starp mietpilsoņa skaistuma izpratni un to, ko viņa piedāvā vietā: pievilcībai pievieno neapšaubāmu skaistumu, sentimentalitātei – sarkastisku attieksmi pret to. Un ir aizdomas, ka sadzīvot tās varēs tikai mākslas objektā.

Iveta Laure beigusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vides mākslas nodaļu, bet tiesības sarīkot personālizstādi Latvijas Mākslinieku savienības galerijā ieguvusi kā balvu par ieguldījumu “Mākslas dienās – 2018”. Izstādē “Never give up!/Nekad nepadodies!” var atrast gan jaunus, gan jau agrāk eksponētus darbus – Rīgā tos māksliniece vēl nebija rādījusi. Tie ir gan “100 m mākslas”(2017), gan “Prosecco kleita – dzirkstošie mirkļi” (2019) arī objekts “Privāti LV” (2018, ar to domāta “privātā Latvijas valsts”), kas bijis eksponēts Daugavpils Marka Rotko mākslas centra organizētajā izstādē ”100 Latvijas mākslā”.

Ivetas Laures personālizstādi “Never give up!/Nekad nepadodies!” var apskatīt Latvijas Mākslinieku savienības galerijā Rīgā, 11. novembra krastmalā 35, līdz 22. augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti