Kultūras ziņas

Martinsona mājas atklāšana Daugavpilī

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Gunāra Bindes "Pastaiga ar…" Jūrmalā

Vecmeistars Gunārs Binde izstādē «Pastaiga ar...» pievērsies fotografēšanai ar viedtālruni

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas fotomākslas vecmeistars Gunārs Binde pievērsies sev līdz šim neierastam mirkļa iemūžināšanas veidam. Pastaigās pa mežu, pilsētas ielām un satiekot draugus, Binde fotografējis nevis ar fotoaparātu, bet gan viedtālruni. Pēdējā gada laikā tapušie attēli nu apkopoti izstādē "Pastaiga ar…", kas patlaban aplūkojama Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā. 

Tā nav māksla! Tā ir vienkārši pastaiga! Tā savu aizraušanos fotografēt ar viedtālruni komentē viens no Latvijas izcilākajiem foto māksliniekiem Gunārs Binde. Viņš skaidro, ka no 99 procentu intereses sabiedrībā pret fotogrāfiju kā parādību māksla sastopama vien vienā procentā.

"Visa sabiezēšana visā pasaulē, kas notika, visa pārorientēšanās izraisīja gan pārdomas, gan nihilismu pret to, ar ko īstenībā es nodarbojos. Un tad gribas vienkārši visam atmest ar roku un, eh, vienu tādu izstādi uztaisīt, kur nav šīs smagās un grūtās dzīves, kas ir māksla," skaidro Binde.

Fotogrāfs atzīst, ka mūsdienu tehnoloģiju piesātinātie viedtālruņi esot ļoti gudri un pārbagāti ar dažādām funkcijām un iespējām: "Atkrīt cilvēkam domāt vairs. Nevajag pat domāt, tikai kustini pirkstu. Nav jāpiepūlē smadzenes, lai tur uzburtu kaut kādu mākslas tēlu. Lai savas dzīves pieredzi, pasaules uzskatu kaut kādā veidotu tā, lai šis uzskats būtu lasāms fotogrāfijā. Es nefotografēju to, ko es redzu, bet fotografēju to, ko es domāju par ieraudzīto. Es fotografēju savas domas tajā bildē."

Izstādē ar mākslu fotogrāfs paškritiski saista vien divas bildes no izstādes ekspozīcijas. Teju 100 gadus senu skolas klases bildi, kurā vēlāk bērni numurēti un atšifrēti pēc uzvārdiem. Un fotogrāfiju no kādas modes dizaina izstādes, kas meistaram asociējas ar cilvēku rindām pēc pakalpojumiem.

"Fotogrāfija tāpat kā literatūra ir jālasa. Vārds pa vārdam. Jebkura zīmīte, viss redzamais ir jālasa. Kāpēc un kādā sakarā ir kas redzams. Ja to nelasa, tad fotogrāfija nav apgūta," uzsver mākslinieks. "Lēta māksla ir noķert momentu. Noķert veiksmīgāko. Es uzskatu, blusu noķert ir lielāka veiksme, nekā noķert, kad kaut kas notiks, un to uzdot par savu veiksmi. Lielās veiksmes ir gadījums. Ja ir iespējams gadījums, ka tev uzsmaida un to var nofotografēt, tad tas ir, bet šie gadījumi nerodas tik bieži."

Gunāra Bindes sastaptie gadījumi fotogrāfijās izstādē "Pastaiga ar…" Raiņa un Aspazijas vasarnīcā Jūrmalā, būs skatāma līdz 25. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti