Kultūras ziņas

D. Baškirova meistarklases Rīgā

Kultūras ziņas

Kāzu foto mode cauri laikiem

Vasaras pilnbrieds Rotko mākslas centrā

«Vasaras pilnbrieds» Rotko mākslas centrā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklātas piecas jaunas spilgtas izstādes, kur skatāmas gan gleznas, gan fotogrāfijas, gan keramika. Apjomīgā kopuma nosaukums ir "Vasaras pilnbrieds". Taču šoreiz pilnbrieds jāsaprot kā izstādīto mākslas darbu autoru profesionalitātes un vēstījuma briedums.

Daugavpils Marka Rotko mākslas centra vasaras pilnbrieda izstādēs apskatāmie darbi un autori dažādos veido reprezentē briedumu, gan atspoguļojot mākslas darbus no atšķirīgiem daiļrades posmiem, gan arī kā vācu māksliniece Marija Maijere, kura to burtiski saskata izstādē "Ziedēšanas laiks".

"Es vienmēr strādāju, apvienojot fotogrāfiju un gleznošanu, mani saista struktūra, krāsas un telpa. Arī ziediem ir liela saistība ar krāsu, struktūru un telpu. Mani arī saista laiks, līdz ar to var aizdomāties par uzziedēšanu un noziedēšanu. Es gribu parādīt krāsas kā estētisku harmoniju," teic Marija Maijere.

Savukārt sešu keramiķu apvienība izstādē "Ķīpsalas keramika" attēlo nozares attīstību pagājušajā gadsimtā. Turklāt Marka Rotko centra kolekciju nu papildinās arī Izabellas Krolles dāvinājums.

"Atlasot darbus tādam dāvinājumam, gribēju, lai tiek pārstāvēti dažādi mana radošā ceļa periodi. Šeit jūtami vairāki stili, vairāk figurāli, tas ir mans pamatmotīvs. Ir arī tādi tēli, kuri transformējas pavisam citā izskatā. Katram zvēram ir savs pretmets, no kā viņam ir jāuzmanās, vai viņš transformējas no pretējā," skaidro Izabella Krolle.

Spilgtu krāsu un enerģijas apvienojums mākslinieces Dainas Dagnijas gleznās spēcīgi uzrunā izstādes apmeklētājus. Otrā pasaules kara bēgļu gaitās pārdzīvotā un dažādu pasaules politisko procesu ietekmēta, māksliniece atveido sievieti, viņas spēku un brīvību.

"Es esmu sajūsmā! Šī māksliniece ir mani pārņēmusi savā varā. Mēs visi dzīvojam bez iedvesmas. Mēs dzīvojam guļamrajonos, kur nav lietu, ar ko priecēt skatienu, nav ar ko veicināt iztēli, un tieši tāpēc jānāk uz izstādēm. Tas ir kā saldais ēdiens gan acij, gan prātam, gan arī sirdij," saka izstāžu apmeklētāja Inese Norterklei.

Kā modernās mākslas centrs Daugavpils Marka Rotko centrs savos projektos integrē laikmetīgo mākslu, tāpēc regulāri var apskatīt mākslas darbus, tapušus autortehnikās.

"Ir daži unikāli gadījumi, paņēmieni, kas māksliniekam viņa meklējumi likumsakarīgi parādās arī šajos projektos. Mēs katru sezonu mēģinām atrast šīs pērles, ko parādīt šeit," norāda Marka Rotko mākslas centra pārstāvis Māris Čačka.

Ķīpsalas keramikas, Dainas Dagnijas un dāņu mākslinieka Benta Hošteina pirmā personālizstāde būs apskatāma līdz 15.septembrim. Savukārt Marijas Maiejeres un Leonīda Tugaļeva izstādes - līdz 15.augustam, kuras vēlāk nomainīs starptautiskais keramikas simpozijs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti