Vasaras pilnbriedā Rotko centrā skatāmas septiņas jaunas izstādes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ar gandrīz 100 mākslinieku darbiem Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāta vasaras izstāžu sezona. Tāpat kā šā brīža vasaras pilnbrieds dabā, arī Rotko centra vasaras izstāžu sezonas buķete – septiņos jaunos mākslas projektos ir krāšņa un pilnīga.

Vasarīgās vēsmas Rotko centrā nes ASV, Turcijas, Lielbritānijas, Baltijas un citu valstu mākslinieku darbi, un 6. jūlijā Rotko centrā arī vēl kāds īpašs pasākums - atzītās amerikāņu multimediju mākslinieces Marietas Patrīcijas Līsas, kura ir starptautiskās Venēcijas mākslas biennāles dalībniece, personālizstāžu autore un daudzu starptautisku rezidenču dalībniece, lekcija „Mana dzīve mākslā”.

Rotko centrā Daugavpilī sākas jauna izstāžu sezona
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Tik bagātīga, krāšņa, ziedu, krāsu un smaržu pilna kā vasara pilnbriedā arī ir šī jaunā vasaras sezona Marka Rotko mākslas centrā, ved rādīt centra mārketinga speciāliste Inita Paegle.

“Šo jauno vasaras sezonu esam nodēvējuši par „Vasaras pilnbrieda sezonu”, kura mūsu apmeklētājus priecēs ar septiņiem grandioziem mākslas projektiem, un kopumā tajos piedalās 97 mākslinieki,” saka Paegle.

Tie ir mākslinieki no vairākām, arī tālām pasaules valstīm, kuru darbos arī jaušamas šīs vasarīgās notis, stāsta Inita Paegle.

"Tāda bagātīga krāsu un faktūru daudzveidība noteikti neatstās vienaldzīgu nevienu Rotko centra apmeklētāju," domā Paegle.

„Gaiss”, tieši šādu nosaukumu savu darbu izstādei ir devusi amerikāņu māksliniece Marieta Patrīcija Līsa, kura saka, šis projekts, tāpat kā visi viņas darbi, runā ar pasauli.

“Manos darbos tiek runāts par vidi, dabu, ilgtspējību un cilvēku sadzīvošanu. Tāpēc izlēmu par labu gaisa tēmai. Jo mēs visi elpojam vienu un to pašu gaisu, tas mūs visus savieno pāri visām robežām un žogiem. Tāpēc izlēmu, ka tā būs mana valoda. Visi mani darbi ir abstrakti, tāpēc man bija jādomā, kā pavēstīt, kā tas izskatās. Un, manuprāt, man izdevās. Fotogrāfijās un gleznās,” uzskata māksliniece.

Pasaulē jau atzītajai amerikāņu māksliniecei Marietai Patrīcijai Līsai šodien savas personālizstādes ietvaros Rotko centrā notiks lekcija „Mana dzīve mākslā”, māksliniece ir priecīga par iespēju būt Latvijā - vietā, ar kuru cieši saistīts Rotko vārds.

“Es vienkārši meklēju internetā, un pēkšņi man iekrita acīs Marka Rotko mākslas centrs Latvijā, un es nodomāju – kas tas tāds? Un es sāku pētīt un skatīties dziļāk un noskaidroju, kas tas ir – šī brīnišķīgā vieta, kas, pirmkārt, tur godā Marka Rotko mantojumu, bet izstāda arī laikmetīgo mākslu, darot to pieejamu Latvijas skatītājam. Un es nodomāju – tas ir satriecoši. Mani ļoti interesē iespēja izrādīt savus darbus starptautiski, jo māksla ir sava veida komunikācijas valoda, kas uzrunā cilvēkus visā pasaulē. Tas mani saistīja,” turpina Marieta Patrīcija Līsa.

Vasaras pilnbrieda sezona Marka Rotko centrā ienes arī sava veida pamatīgumu, un to savukārt sniedz Baltijas keramikas konkursa izstāde "Pamati" ar 70 mākslinieku darbiem.

"Keramika izstādē ir dažāda. Viss, kas iespējams keramikā, ir apskatāms šeit," saka izstādes kurators Valentīns Petjko.

Šī vasaras pilnbrieda sezona sasaucas ar nākamo grandiozo notikumu Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā, kur jau 12. jūlijā durvis vērs kārtējā abstrakcijas mākslinieka oriģināldarbu izstāde.

Vasaras pilnbrieda izstāžu sezonas izstādes apmeklētājiem būs pieejamas līdz 8. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti