Kultūras ziņas

Paziņoti Purvīša balvas nominanti šī gada 2. ceturksnī

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Šonedēļ norit festivāls "Kuldīgas vasaras vitrāžas"

Vasaras košajā paletē – festivāls «Kuldīgas vasaras vitrāžas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Nāciet, brauciet, izbaudiet un kļūstiet par spilgtu krāsu šīs vasaras košajā paletē!" tā saka festivāla "Kuldīgas vasaras vitrāžas" rīkotāji. Lai arī svētku galvenie un plašākie pasākumi plānoti no 21. jūlija, festivāls jau ir sācies gan ar vakara koncertiem, gan ar brīvdabas lampu galeriju, kurā katrs darbs ir unikāls, dažādu mākslinieku roku veidots vides objekts.

Festivāls «Kuldīgas vasaras vitrāžas»
00:00 / 05:32
Lejuplādēt

Liepājas ielā Kuldīgā, kas atvēlēta tikai gājējiem, rosība jau nedēļas sākumā. Pirmie svētku "Kuldīgas vasaras vitrāžas" vēstneši ir lampu galerija un vides mākslas objekti, kurus īpaši šim festivālam radījuši mākslinieki, lielākoties kuldīdznieki.

Kuldīgas kultūras centra projektu vadītāja Ilze Zariņa stāsta: "Mums ir koncepcija, kurā mēs spēlējamies ar gaismas avotiem – ar lampām, lukturiem, mēs esam arī pievērsušies dažu jau iepriekš redzētu objektu papildināšanai ar gaismas ķermeņiem."

Vides mākslas objekta pamatne visiem darbiem ir vienota, bet ar savu radošumu, domu lidojumu un ļaušanos dažādu tehniku un materiālu izvēlei, mākslinieki to padara unikālu. Māksliniece Kristīne Abika neslēpj, ka viņas vājība ir lampu abažūri, tāpēc papildus vēl izmantojusi tos, kas bijuši mājās.

Māksliniece Kristīne Abika skaidro: "Es noteikti gribēju krāsas, lai tas ir kaut kas absolūti izlecošs no tā maigi, gaumīgi brūno zemes toņu un okera pārņemtās Kuldīgas, kas viss ir, protams, jauki, bet uz nedēļu var to pagriezt citādāk. Es to izdarīju šādi."

"Tas aizrauj. Kad iedod ideju, domā, kustini smadzenes, radoši izpaudies," tā saka Ina Ozola, kura ikdienā māca topošos māksliniekus, bet stikla māksliniece Iveta Brence priecājas, ka viņas materiāls ir īpaši atbilstošs tēmai un laternās spoguļojas gan saule, gan vakara gaisma.

"Man liekas, ka tas ir ļoti interesanti, jo mēs esam ļoti dažādi, katram ir savs skatījums, katram ir savs materiāls un pieeja. Tas karkass ir viens, kas ir tas vienojošais, tad tieši materiāli ir tie, kas iedod tādu rozīnīti lietai, kas to apvieno," uzsver Brence.

Ar krāšņu Francijas viesmākslinieku veidotu muzikālu, horeogrāfiski atraktīvu vēsturisku kostīmu parādi festivāla atklāšana būs 21. jūlijā, bet jau pirmajā vakarā interesenti varēja baudīt franču mākslinieka Benuā Karē 3D animācijas un elektroniskās mūzikas seansu "Interfeisa dzeja". 

"Kuldīgas vasaras vitrāžas" šogad priecēs ar šai mazpilsētai raksturīgām ielu performancēm, ārvalstu mākslinieku izrādēm, stikla mākslu, koncertiem un krāšņām strūklakām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti