Pēcpusdiena

Latgale ir telpa, kur radīt!

Pēcpusdiena

Rīgā norisinās 5G ekosistēmas forums "5G Techritory"

Muzeju biedrība aicina pašvaldību nodrošināt cenzēto mākslas darbu atgriešanos izstādē

VARAM prasīs paskaidrojumu Daugavpils domei par mākslas cenzūru Rotko centrā; KM rosina apspriedi Saeimas komisijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM), reaģējot uz Latvijas Muzeju biedrības atklāto vēstuli, kas vēršas pret mākslas cenzūru Daugavpilī, kuras rezultātā Marka Rotko mākslas centrs no izstādes izņēma trīs mākslinieka Sandera Raudsepa darbus, paudusi, ka ir vienisprātis ar biedrību, ka "demokrātiskā valstī un izglītotā sabiedrībā cenzūrai nav vietas".  Savukārt kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) ierosinājis šo jautājumu izskatīt nākamnedēļ Saeimas Izglītības, zinātnes un kultūras komisijā, norādīja Kultūras ministrijas pārstāvis Uldis Zariņš.

"Ministrija ir saņēmusi Latvijas Muzeju biedrības atklāto vēstuli, kas vēršas pret mākslas cenzūru Daugavpilī un ir vienisprātis ar vēstules autoriem, ka demokrātiskā valstī un izglītotā sabiedrībā cenzūrai nav vietas," rakstiski Latvijas Radio raidījumam "Pēcpusdiena" skaidroja VARAM pārstāvis.

Vēstulē norādīts, ka ministrija gatavo vēstuli Daugavpils valstspilsētas pašvaldības domes deputātiem, kurā plāno atgādināt par "Latvijas Republikas Satversmē esošo cenzūras aizliegumu un lūgt sniegt skaidrojumu par situācijas apstākļiem, lai vērtētu, vai no pašvaldības puses veiktās darbības notikušas pašvaldības un pašvaldības deputātu kompetences ietvaros".

VARAM norādīja, ka saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto ministrijas kompetencē nav vērtēt mākslas darbus un to izvietojumu. Marka Rotko mākslas centrs ir pašvaldības izveidota iestāde, un par tā darbību ir atbildīga pašvaldība.

Kultūras ministrijas valsts sekretāres vietnieks kultūrpolitikas jautājumos Uldis Zariņš uzsvēra, ka aicinājums izņemt mākslas darbus nav bijis oficiāls pašvaldības lēmums, bet spiediens izdarīts neformālā sarunā: "Ja mēs runātu par oficiālu domes lēmumu, tad mēs, protams, varētu runāt ar VARAM par to, vai šis lēmums ir likumīgs un pamatots, bet, tā kā šāda formāla lēmuma nav, tad jautājums, vai un kādas ir tiesiskās iespējas risināt šo situāciju. Tāpēc Kultūras ministrs aicinās uz sarunu Daugavpils pašvaldību: gan lai uzklausītu viņu viedokli par to, kā šī situācija ir izveidojusies, gan arī par to, kādi iespējamie risinājumi tai varētu būt." Viņš norādīja: "Šo jautājumu nevar risināt, nerunājot par šo saturu un to, ka šādam saturam ir tiesības būt un ka māksla savā būtībā ir neatkarīga, un ka politiskam spiedienam nevajadzētu nekādā veidā izpausties uz to, kas ir un kas nav pieļaujams, jo šādā veidā mēs ļoti ātri atgriežamies atpakaļ senajos padomju okupācijas laika periodos, kad iestādēm bija tiesības pateikt, kādai mākslai ir tiesības un kādai nav tiesības būt."

Pēc tikšanās ar Marka Rotko muzeja vadītāju Māri Čačku kultūras ministrs Nauris Puntulis (NA) akcentēja, ka mākslas politiska cenzūra demokrātiskā sabiedrībā nav pieļaujama, tas ir ceļš uz nekurieni.

Kā aģentūru LETA informēja Kultūras ministrijas (KM) Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, ministrs uzsvēra, ka patlaban, Ukrainas kara un citu ārējo krīžu kontekstā, sabiedrībā dominē "melnbalta krāsu palete, kas neveicina konstruktīva dialoga klātbūtni visās dzīves nozarēs, diemžēl arī mākslā".

Puntulis akcentēja, ka laikmetīgās mākslas izpausmes mēdz būt izaicinošas, provokatīvas, ne visiem pieņemamas, tādēļ

Rotko centrs laikus ir veicis gan skaidrojošo darbu, gan, ievērojot labāko muzeju praksi, izveidojuši brīdinājumus, kas informē skatītājus par izstādes sensitīvo raksturu, atstājot izvēli pašu skatītāju ziņā.

"Ņemot vērā Satversmes 100. un 113. pantā teikto par zinātniskās, mākslinieciskās un citādas jaunrades brīvību, es kā Saeimas deputāts jau esmu rosinājis šo jautājumu skatīt arī tuvākajā Saeimas Izglītības un kultūras komisijas sēdē. Savukārt tuvākajā laikā KM uz sarunu aicinās Daugavpils pašvaldības pārstāvjus," sacīja kultūras ministrs.

Tiesībsarga biroja pārstāve Ruta Siliņa skaidroja, ka birojs pieprasīs papildu informāciju no pašvaldības, jo ir daudz neskaidru jautājumu, kā arī vēl nav veikta ekspertīze. Par līdz šim izskanējušo informāciju Siliņa komentēja:

"Baznīca ir atdalīta no valsts, arī patika un nepatika nevar būt par pamatu tam, lai, teiksim, izdarītu spiedienu noņemt mākslas darbus. Māksla, protams, drīkst būt šokējoša, tā var būt provokatīva. [..]

Pirmšķietami, balstoties uz publiski pieejamo informāciju, mēs šeit varētu saskatīt pārkāpumu – vēlmi veikt cenzūras darbības."

Rotko mākslas centra direktors Čačka medijiem paudis bažas par iespējamo atlaišanu no darba. Kā aģentūrai LETA skaidroja pašvaldības pārstāve Nataļja Ivanova, Daugavpils dome negrasās atbrīvot no darba Marka Rotko mākslas centra direktoru Māri Čačku. "Situācija saistībā ar izstādi ir atrisināta. Jautājums par Čačkas atbrīvošanu no ieņemamā amata netiek skatīts," rakstīja Ivanova.

KONTEKSTS:

Pēc Daugavpils pašvaldības spiediena Marka Rotko mākslas centrs šobrīd izņēmis no ekspozīcijas trīs šoruden atklātas izstādes darbus. Igauņu keramiķa Sandera Raudsepa personālizstāde "Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē", kurā mākslinieks ciklā "Tavs alternatīvais Jēzus" dažādos veidos interpretējis krustu, raisīja asas diskusijas sociālajos tīklos, saņemtas arī sūdzības mākslas centrā un pilsētas domē.

"Mēs parunājām ar Marka Rotko mākslas centra vadītāju, un viņš piekrita, ka Daugavpils nav gatava šādai izstādei," atzina Daugavpils domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Aleksejs Vasiļjevs ("Latvijas Krievu savienība").

No izstādes tika izņemti trīs no trīsdesmit mākslinieka Sandera Raudsepa darbiem – cikla "Your own alternative Jesus" jeb "Tavs alternatīvais Jēzus" darbi "Tauta ir aunu bars", "Juzy" un "Dicksus".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti