Valmiermuižas stallī atklās Kaspara Podnieka personālizstādi «Laidars»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Valmieras mākslas dienu ietvaros 1. aprīlī plkst. 16 Valmiermuižas stallī tiks atklāta mākslinieka Kaspara Podnieka personālizstāde „Laidars”, kur mākslinieks, izmantojot jauktu mediju instalācijas, metālu, koku, video un foto, aicinās pārdomāt par cilvēku izraisītajām pārmaiņām dabā.

Šis ir ļoti nozīmīgs notikums, jo pirmo reizi laikmetīgā māksla ienāk Valmiermuižā, ļaujot aplūkot darbus, kuros izmantotas jaunākās tehnoloģijas, lai ne vien veicinātu cilvēku interesi un izpratni par laikmetīgo mākslu, bet arī ļautu kritiski un provokatīvi analizēt reālos faktus un informāciju, norāda mākslas dienu rīkotāji.

Izstādes kopējais vēstījums ir norādīt uz sakarībām starp cilvēka rīcību un procesiem dabā, ticot, ka pasaule ir kā viens veselums, kurā katra detaļa ir neaizvietojama un unikāla, tāpēc ļoti svarīgi ir apzināties savas rīcības sekas.

„Cilvēku uzstādītās barjeras, robežas un absurdi mērķi ietekmē dabisko ritmu un lietu kārtību. Jebkura darbība izraisa izmaiņas, kuras savukārt veicina nākamo darbību,” - tā Kaspars Podnieks stāsta par izstādes ideju.

„Izstāde norisinās stallī, jo šī ir vieta, kur rīcības – seku mijiedarbība ir vistiešāk izjūtama jau kopš seniem laikiem – no spaiņa spainī, no aploka uz aploku, tiklīdz viens cikls apritējis, tūlīt jau sākas nākamais. Viss ir savā starpā saistīts un, vienam posmam iztrūkstot, labi ieeļļotais mehānisms pārstāj darboties,” turpina mākslinieks.

Izstādē aplūkojamos objektus papildina foto un video no reālām vietām dabā, kur ar tehniskiem paņēmieniem kadrā tiek panākts vizuāli mānīgs efekts – pretējs dabas likumiem. Tehniskais risinājums paliek ārpus kadra, skatītājam atstājot vietu fantāzijai.

Kaspara Podnieka vārds Latvijas laikmetīgajā mākslā kļuva plašāk pazīstams ar fotogrāfiju sēriju „Neparasta vieta”. 2013.gadā kopā ar mākslinieku Krišu Salmani viņš pārstāvēja Latviju 55. starptautiskajā Venēcijas mākslas biennālē. Kopš 1998.gada piedalījies vairāk nekā 60 grupu izstādēs Latvijā un ārzemēs.

Izstāde Valmiermuižas stallī (Dzirnavu iela 15, Valmiermuiža) apskatāma katru dienu plkst. 11 līdz plkst. 18 līdz 7.maijam. Ieeja bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti