Dienas ziņas

Latvijas Banka izlaiž pirmo pasaku monētu

Dienas ziņas

Daugavpils Universitātē rit zviedru nedēļa

Valmierā skatāma A.Endziņa personālizstāde

Valmierā skatāma metālmākslinieka Arvīda Endziņa izstāde «3. elements»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Valmieras muzeja izstāžu namā līdz 12.decembrim skatāma metālmākslinieka Arvīda Endziņa personālizstāde "3. elements".

Arvīda Endziņa aizraušanās ar metālmākslu, kā pats atzīst, sākusies jau agri – pamatskolas laikā. Šī aizraušanās nu jau kādus trīsdesmit gadus pārtapusi profesionālā metālmākslinieka karjerā. Arvīds Endziņš pazīstams ar to, ka veidojis neskaitāmas balvas dažādām Latvijas apbalvošanas ceremonijām. Tagad Valmieras muzeja izstāžu namā Arvīda Endziņa darbus iespējams iepazīt no citas puses, jo tur skatāma viņa personālizstāde „3. elements”.

"Ja ieskatās gudrās grāmatās, tad izrādās - alumīnijs, kas ir mans mīļākais materiāls, ir trešais izplatītākais materiāls uz zemes virsas. Tas liekas pat pārsteidzoši, bet tiešām alumīnijs ir visur faktiski," saka metālmākslinieks Arvīds Endziņš.

Metālmākslinieku saista ne tikai alumīnija ķīmiskās un fiziskās īpašības, bet arī gaismas dizaina daudzveidīgās iespējas, tāpēc arī izstādē skatāmi vairāki gaismas ķermeņi. Līdzās izstāžu darbiem mākslinieks projektējis un izgatavojis gaismas objektus sabiedriskiem interjeriem, bankām, kafejnīcām un privātām telpām.

"Man ļoti ilgu laiku interesē gaismas ķermeņi, un bieži vien ir tā, ka tie gaismas ķermeņi tiek gatavoti kādam konkrētam objektam vai konkrētai videi, un tad ir, teiksim, jāpielāgojas tiem nosacījumiem, jāstrādā tandēmā ar arhitekta ieceri vai interjerista ieceri, tajā pašā laikā gribas radīt kaut ko savu, teiksim - paspēlēties ar gaismu," stāsta mākslinieks.

Tāpat izstādē skatāmi darbi, kas brīvi no pasūtītāja rāmjiem. Darbi, kuros autors var izpausties un radīt to, kas tuvāks sev. Spēle ar formām, objektiem un eksperimentēšana.

"Šī izstāde ir varbūt īsteni ļoti laba tieši Latvijas dzimšanas dienas mēnesim, Latvijas dzimšanas dienas nedēļai. Nu tāda, kas piedod mūsu valstij vīrišķīgu spēku, kas mums ir vajadzīgs arī šajā laikā," uzskata Valmieras muzeja izstāžu un pasākumu nodaļas vadītāja Guna Medne.

Arvīds Endziņš ir arī Latvijas Mākslas akadēmijas Metāla dizaina katedras vadītājs un viens no talantīgākajiem Latvijas māksliniekiem šajā jomā. Kā uzsver pats mākslinieks, mākslā jāiet līdzi laikam, lai nezaudētu saikni starp realitāti, tajā pašā iešana līdzi laikam ir neizbēgama, jo tas atstāj iespaidu uz ikvienu no mums.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti