Valmierā atklās mākslinieka Jāņa Šneidera izstādi «Ārā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Valmieras teātra kafejnīcas galerijā 20. martā tiks atklāta mākslinieka Jāņa Šneidera personālizstāde “Ārā”, kurā būs skatāmi vairāki mākslinieka nesen radītie mazformāta darbi, kuros atspoguļoti mākslinieka minējumi par to, kas ir tur – ārā, medijus informē fonda “Mākslai vajag telpu” pārstāvji.

Jānis Šneiders izstādē “Ārā” turpina risināt tos pašus jautājumus, kuriem pievērsās izstādē “Vieta”, kas 2019. gada oktobrī bija skatāma galerijā “LOOK!” Rīgā – visuma un telpas uzbūve, robeža starp redzamo un neredzamo (kas patiešām ir redzams un kas – saskatāms vien katram individuāli), kādu informāciju sniedz virsmas, virsmu reljefs un matērija. Šneiders caur mākslu pēta to, kā un cik dažādi var izmantot perspektīvas režģi, lai konstruētu dažādas telpas. Radīt kārtību nekārtībā un otrādāk. Līdzīgi kā izstādē “Vieta”, arī šajā ekspozīcijā būs skatāmi darbi, kuru pamatā ir izmantots perspektīvas režģis, kas pakļauts mākslinieka eksperimentiem. Šneidera gleznās attēlotās telpas ir it kā attālinātas no pieredzē sastaptajām un tajās nav nosakāma mēroga, līdz ar to caur abstrakciju tās top it kā svešas, bet vienlaikus vēl tuvākas.

Grūti arī nosakāms režģa novietojums attiecībā pret skatienu – vai režģis plešas uz priekšu, uz augšu vai tas stiepjas lejup.

Izstādē “Ārā” tiks eksponēti Šneidera jaunākie eksperimenti ar perspektīvu, kas iegūst bioloģisku veidolu – darbos attēlotā vide atgādina aizaugušas spraugas bruģētā virsmā, sadzītas vagas laukā vai pat rindiņās stādītu mežu.

Izstāde “Ārā” būs skatāma līdz aprīļa beigām, un to nomainīs jaunās mākslinieces Madaras Kvēpas izstāde maijā. Izstādes rīkotāji informē, ka Valmieras Mākslas dienu programmā 16. aprīlī Valmieras teātra kafejnīcā tiks rīkota izglītojoša lekcija par latviešu 20. gadsimta otrās puses un mūsdienu mākslu, ko vadīs mākslas zinātniece un izstāžu kuratore Auguste Petre, toties 19. aprīlī mākslinieks Jānis Šneiders vadīs radošo darbnīcu dažāda vecuma bērniem, kurā radošo izpausmi un fantāziju kopā ar mākslinieku varēs realizēt caur ēnu spēlēm.

Jānis Šneiders
Jānis Šneiders

Par mākslinieku

Jānis Šneiders ir nominēts prestižajai Purvīša balvai par izstādi “Vieta” galerijā “LOOK!”. Mākslinieks beidzis bakalaura programmu Latvijas Mākslas akadēmijā glezniecības nodaļā, šobrīd turpina studijas maģistrantūrā Vizuālās komunikācijas apakšprogrammā. Izstādi “Ārā” organizē fonds “Mākslai vajag telpu”. Šī nav fonda pirmā sadarbība ar mākslinieku – Jānis 2018. gadā piedalījās projektā “Skaņai vajag mākslu” MVT Vasaras mājā, radot scenogrāfisku instalāciju Māra Ārgaļa gleznai “Mūzika” (Vestards Šimkus muzikāli interpretēja mākslas darbu). Šobrīd Jānis Šneiders līdzdarbojas fonda izglītības projektā, apmeklējot Latvijas skolas un veidojot sarunu ar jauniešiem par 20. gadsimta otrās puses un mūsdienu mākslu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti