«Valkīru dialogs» Rīgas Vāgnera namā – Simonas Orinskas un Mejas Sarmītes Kalniņas performances

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Piektdien, 25. novembrī, plkst. 19.00 Rīgas Vāgnera namā, Riharda Vāgnera ielā 4, norisināsies mākslinieču Mejas Sarmītes Kalniņas un Simonas Orinskas veidotās performances "Valkīru dialogs", kurā skatītājiem tiks dota iespēja "piedzīvot mākslas pirmatnējos, dzīvinošos, ķermeniskos bezapziņas aspektus, reflektējot par femīnās enerģijas, zaudējumu un autoritātes attiecībām", informēja veidotāji.

Performances "Valkīru dialogs" vienu no sarunām veidos Mejas Sarmītes Kalniņas radītā "Klātneesamības esamība" ("The Presence of Absence"). Kā norādīja performances īstenotāji, tā "ir vizuāli iespaidīgs, barokāls ceļojums, kas ieved zaudējumu teritorijā, kur kopīgā rituālā darbībā saplūst individuālā un kolektīvā apziņa". Sarunu turpinās Simonas Orinskas performance "Tur viņa nāk, mana brīnišķīgā pasaule" ("There She Goes My Beautiful World"), kas "ataino virzību no ārējās autoritātes uz iekšējo autoritāti, kas ir sarežģīts daudzpakāpju process jebkura indivīda, sabiedrības un arī valsts attīstībā". Performancē piedalīsies arī skaņu mākslinieks Arvis Kantiševs un dziedātāja Anta Eņģele. Tāpat peformancē tiks izmantoti arī Ligitas Embrektes austā Lielvārdes josta, Brigitas Strodas radītais kronis un Ineses Gibeiko veidots tērps.

Mejas Sarmītes Kalniņas radītās performances "Klātneesamības esamība" pirmizrāde norisinājās Starptautiskajā Performances mākslas festivālā "Starptelpa" 2022. gada jūnijā. Tā tapusi, māksliniecei sadarbojoties ar butō performances mākslinieku grupu. Simonas Orinskas solo pirmizrāde "Tur viņa nāk, mana brīnišķīgā pasaule" notika Ņujorkā, "Grace Gallery", 2022. gada septembrī, Baltijas mākslas festivāla ietvaros, kopā ar Latvijas Performances mākslas centra  mākslinieku grupu.

Performance norisināsies Rīgas Vāgnera namā, skatītājiem būs izdevība ielūkoties ēkas iekšienē pirms rekonstrukcijas un restaurācijas darbu uzsākšanas, kas plānota jau nākamā gada vidū. Ieeja no pulksten 18.00.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti