Kultūras rondo

Dāņu māksliniece Dite Gantrīsa instalācijām izmanto visdažādākos medijus

Kultūras rondo

Tatjanas Krivenkovas jaunā izstāde veltīta krāsu pasaules meistariem

Rīgas Porcelāna muzejā atklās Valdas Podkalnes sociālo projektu izstādē “Ideju kolekcijas”

Valdas Podkalnes izstādē «Ideju kolekcijas» sastopas divu paaudžu mākslinieki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Rīgas Porcelāna muzejā no 14. decembra varēs aplūkot Valdas Podkalnes sociālo projektu izstādē “Ideju kolekcijas”. Tiks eksponētas divas darbu sērijas – krūzīšu kolekcija, kas tapusi 1993. gadā, un porcelāna bloki, kas radīti 2017./2018. gadā speciāli izstādei muzejā.

“Es nesauktu to par savu izstādi, tā ir mana ideja, mans projekts, koncepts. Izstādes autori ir visi, kas piedalās manos projektos,” sarunā Latvijas Radio raidījumā “Kultūras Rondo” atklāj māksliniece Valda Podkalne.

Darbu formas dizainu veidojusi Valda Podkalne, savukārt tās apgleznojuši vai kā citādi radoši izmantojuši daudzi citi, pašas autores izraudzīti un uzaicināti mākslinieki.

“1993. gadā veidoju savu izstādi galerijā “Bastejs” ar saviem dizaina objektiem un formām – vāzītēm. Man ienāca prātā nosaukums “Kolekcionāriem”, bet jāpieliek klāt vēl sava kolekcija. Es ātri iedomājos uzaicināt sev tolaik tuvus pazīstamus māksliniekus, kolēģus, kuri mani iedvesmo,” stāsta Podkalne.

“Es izdalīju savas formas krūzīti šiem māksliniekiem, parādīju, kā strādāju. (..) Mākslinieki devās ar šo paciņu uz mājām, nesaprotu, kā viņi ar to tika galā. Bet īstajā laikā nodeva man.”

1993. gadā Valda Podkalne uzaicināja apgleznot sava dizaina krūzītes Inesi Brants, Romi Bēmu, Anatoliju Borodkinu, Andri Breži, Induli Gailānu, Helēnu Heinrihsoni, Ivaru Heinrihsonu, Pēteri Martinsonu, Sarmīti Māliņu, Anitu Melderi, Andru Neiburgu, Juri Putrāmu, Marutu Raudi, Māri Subaču, Ingrīdu Zāberi un Vilni Zāberu.

Valda Podkalne un kuratore Ieva Nagliņa
Valda Podkalne un kuratore Ieva Nagliņa

“Porcelāna muzejs uzaicināja veidot personālizstādi, domāju, ko es varētu izstādīt. Ja strādāju ar porcelānu, strādāju ar lielām formām, bet muzejs ir fantastiski maziņš. Atcerējos krūzītes, kas izstādītas manā darbnīcā. Būtu forši krūzītes parādīt vēlreiz, jo mākslinieki tikpat aktuāli kā toreiz,” atzīst Podkalne.

“Bet tas būtu par maz. Ienāca prātā uzaicināt šā laika aktuālos māksliniekus apgleznot manis piedāvātu formu. Iedomājos, tas varētu būt abstrakts priekšmets, kas nes savu vēstījumu. Izveidoju ķieģeļa formu, bet tas nav ķieģelis,” par izstādes mūsdienu sadaļu stāsta Podkalne.

Porcelāna bloku sērijas tapšanā piedalās apvienība “GolfClayderman”, Katrīna Čemme, Kaspars Groševs, Haralds Jegodzienskis, Jānis Krauklis, Ieva Kraule-Kūna, Maija Kurševa, Andrejs Lavrinovičs, Anete Melece, Katrīna Neiburga, Ojārs Pētersons, Beate Poikāne, Krišs Salmanis, Evita Vasiļjeva, Evelīna Vida, Lote Vilma Vītiņa un Amanda Ziemele.

“Ilgi esmu strādājusi Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā, mana mīlestība pieder šim virzienam, vairāk esmu aicinājusi no šī medija māksliniekus, tie ir mani bijušie studenti, gan mākslinieki, kurus esmu pamanījusi. (..) Tomass Pārups iepazīstināja ar māksliniekiem no citas sfēras,” skaidro Podkalne.

Īstenojot jaunāko projektu, Podkalne nav uzdrošinājusies dot māksliniekiem utilitāru formu. Bloks savā ziņā ir kā tukša lapa.

“Viņi drīkstēja ar to radoši darboties.

Uzskatu, kā tā bija liela drosme, jo daudzi no jaunajiem māksliniekiem nezina tādu Valdu Podkalni. Piekrist tam bija drosmīgs gājiens, teikt jā nezināmam procesam un medijam. Brīvības sajūta, apstrādājot bloku, ir labi redzama arī izstādē,” vērtē Podkalne.

Valdas Podkalnes sociālo projektu izstādē “Ideju kolekcijas” Rīgas porcelāna muzejā varēs aplūkot līdz 2019. gada 30. janvārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti