Vai zini?

Vai zini, kā arheoloģiju interpretē dažādi politiskie režīmi?

Vai zini?

Vai zini, ka pirmie bērnu svētki Ventspilī notika XX gadsimta sākumā?

Vai zini, ka Vilhelma Purvīša gleznas atrodamas arī vairākos ārzemju muzejos?

Vai zini, ka Vilhelma Purvīša gleznas atrodamas arī vairākos ārzemju muzejos?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Vilhelma Purvīša mākslas mantojumā ir daudz nenovēršamu zaudējumu. Tomēr dažkārt pie Otrā pasaules kara upuriem vēl nesen esam pieskaitījuši arī tādus reprodukcijās pazīstamus darbus, kuri jau Latvijas brīvvalsts pirmajās desmitgadēs bija nonākuši citu Eiropas zemju muzejos un tur ar retiem izņēmumiem saglabājušies.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Nacionālajā muzejā Zviedrijā no Latviešu mākslas izstādes 1927. gadā – "Majoru skats". Malmes mākslas muzejā Zviedrijā – "Rudens" no mecenāta Oskara Elmkvista dāvinātas latviešu gleznu kolekcijas 1939. gadā. Valsts Ermitāžā Sanktpēterburgā – "Lielupe" no Latviešu mākslas izstādes Maskavā un Ļeņingradā 1934. gadā.

Ateneuma mākslas muzejā Helsinkos – "Pavasaris" un "Atkusnis" no Latviešu mākslas izstādes 1936. gadā. Benešovas Mākslas un dizaina muzejā Čehijā – "Pirms vētras" ("Pirms negaisa") no Latviešu mākslas izstādes Prāgā 1937. gadā. Žorža Pompidū centrā – "Pēdējais sniegs" no Latviešu mākslas izstādes Parīzē 1939. gadā, kad to un vēl vairākus citu gleznotāju darbus iegādājās Francijas valsts.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti