Vācijā skatāma trimdas kuratoram un meilārta māksliniekam Valdim Āboliņam veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

“Ludviga Foruma” muzejā Āhenē, Vācijā, līdz 19.augustam būs skatāma izstāde “Valdis Āboliņš un kā "Fluxus" nonāca Āhenē”, informē Latvijas Laikmetīgās mākslas centra pārstāve Marta Krivade.

Izstāde aicina izsekot kuratora un meilārta mākslinieka Valda Āboliņa (1939–1984) rīkotajām avangarda kultūras norisēm Āhenē un viņa virzītajiem kultūras sakariem aukstā kara laikā attiecībās abpus dzelzs priekškaram. Ekspozīcija ļauj ieraudzīt aukstā kara dzīvi ne vien konfrontācijās un sašķeltībā starp Rietumiem un Austrumu bloku, bet arī cilvēku attiecībās un savstarpējā saziņā.

Pagājušā gadsimta 60.gadu sākumā, kad kultūra piedzīvoja krasas pārmaiņas, viena no radikālākajām jaunās mākslas izpausmēm bija "Fluxus". Tā dalībnieki eksperimentēja ar mākslas, mūzikas un teātra formām, radīja multimediju performances, akciju koncertus, ko dēvēja arī par antimākslu un antimūziku. "Fluxus" sajauca absurdas darbības ar spēli, jokiem, dzeju, ikdienišķām banalitātēm un arī politiskām atsaucēm.

1964.gada 20.jūlijā Āboliņš kopā ar mākslinieku Tomasu Šmitu noorganizēja "Fluxus" Jaunās mākslas festivālu, kurā ar provokatīvām un politiski kritiskām akcijām piedalījās virkne vēlāk leģendāru mākslinieku un kas kļuvis par  vienu no nozīmīgākajiem pēckara Eiropas politiskās mākslas avangarda notikumiem.

"Āboliņš, kritiskās teorijas iedvesmots, jaunā kreisuma idejas un aktīvāko politisko darbību izvērsa trimdas vidē, meklējot iespējas veidot kultūras apmaiņu starp Rietumiem un padomju blokā izolēto Latviju. Īpaša vieta viņa radošajā darbībā bija meilārtam – eksperimentālās un ekscentriskās vēstules ceļoja gan pie draugiem un domubiedriem Vācijā, gan otrpus dzelzs priekškaram,” stāsta izstādes kuratore Ieva Astahovska.

“Lielākais "hepenings", bagātīgākā "décollage", aktīvākā akcija ir dzīve,” 1964. gadā "Fluxus" Jaunās mākslas festivāla manifestā rakstīja Āboliņš. Arī viņa paša dzīve un radošā darbība savijās, un tajās netrūka avangardisku notikumu, kultūrpolitisku aktivitāšu un vēlmes drosmīgi lauzt un paplašināt esošās robežas.

Āboliņš  bija viena no atslēgas figūrām Āhenes un avangarda vidē, viņš organizēja tādu leģendāru mākslinieku kā Jozefa Boisa, Volfa Fostela, Roberta Filjū, Jērga Imendorfa, Franca Erharda Valtera, Nam Džun Paika provokatīvās akcijas un citus mākslas notikumus.

Izstādes kuratori ir Astahovska un Benjamins Dodenhofs, ekspozīcijas dizainu veidojis grafiskais dizaineris no Latvijas Aleksejs Muraško.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti