Vācijā atrod pusotru tūkstoti nacistu laikā nolaupītu gleznu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vācijas dienvidu pilsētā Minhenē kādā dzīvoklī ir atrasti apmēram 1500 vērtīgu gleznu, kuras bija izlaupījuši nacisti, svētdien ziņoja Vācijas nedēļas žurnāls "Focus".

Policija atrada šīs gleznas, 2011.gadā veicot kratīšanu dzīvoklī, kas piederēja mākslas darbu kolekcionāra Hildebranda Gurlita dēlam Korneliusam Gurlitam.

Hildebrands Gurlits bija nopircis šīs gleznas pagājušā gadsimta trīsdesmitajos un četrdesmitajos gados. Kratīšana tika veikta tāpēc, ka viņa dēls tika turēts aizdomās par izvairīšanos no nodokļiem.

Tiek lēsts, ka atrasto gleznu vērtība mūsdienu tirgū ir apmēram viens miljards eiro (0,7 miljardi latu). Tās vairāk nekā pusgadsimtu bija paslēptas ievārījuma burkās un citās grabažās Gurlita dzīvokļa istabās.

Korneliuss Gurlits bija noslēgti dzīvojošs bezdarbnieks, kurš gadu gaitā dažas gleznas pārdeva un iztika no šādi gūtiem ienākumiem.

Viņa tēvam kā mākslas darbu lietpratējam ar plašiem kontaktiem nacistu režīma laikā bija uzdots pārraudzīt to mākslas darbu eksportu, kurus Nacionālsociālistiskā vācu strādnieku partija (NSDAP) uzskatīja par "izvirtušu" mākslu.

Dzīvoklī atrastie mākslas darbi pašlaik tiek uzglabāti drošā vietā muitas noliktavā pie Minhenes, ziņoja "Focus".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti