Uz Meksiku aizceļojusi Arta Nīmaņa stikla skulptūru izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Līdz 12.aprīlim Fransa Maijera muzejā ("Museo Franz Mayer"), kas ir viena no prestižākajām Mehiko mākslas eksponēšanas vietām, apskatāma mākslinieka un dizainera Arta Nīmaņa stikla skulptūru izstāde "Latvieša balss stiklā".

Kā stāsta Arta Nīmaņa kuratore Ieva Priediena, izstādes stikla skulptūras, kas tapušas, izmantojot karsto stikla pūšanas tehniku, raksturo sintēze starp tīru, plastisku formu un ekspresīvu emociju. Jūtīgās spēles ar gaismu, caurspīgumu un spoguļatspīdumiem tiem piešķir transcendentālas sajūtas raisošu efektu un reizē juteklisku niansētību. Darbi ir abstrakti, taču to nosaukumi raisa iztēli un ļauj vaļu interpretācijām par metafiziskām un eksistenciālām tēmām: "Laika līnija", "Izcelsme", "Ilgas", "Iekšpusē", "Būtība", "Meklējot atbildes", "Kaislība", "Izglābušies", "Mēness ola", "H2O elpa", "Kaislība", "Eksplodējošā ziedēšana".

"Darbiem piemīt spēcīga iekšējā garīgā vibrācija un plūdums. Optiskā ilūzija tos it kā atdzīvina un piešķir tiem kustību, ievelkot skatītāju iluzorā spēlē. Atsevišķiem darbiem ir arī zelta, sudraba un misiņa pārklājums, kas plastiskās un gaismu reflektējošās skulptūras padara vēl noslēpumainākas. Mākslinieks ļaujas arī pārsteidzošiem eksperimentiem ar stikla trauslumu, formu un funkciju. Funkcionējošs velosipēds ar stikla detaļām - tā ir izaicinošākā mākslinieciskā ambīcija, ko realizējis Artis Nīmanis. Un rezultāts izstādē ir apskatāms," stāsta Ieva Priediena.

Maģiskās, noslēpumaini izgaismotās stikla mākslas skultptūras, kas eksponētas tumšā izstāžu zālē, pārsteigušas un sajūsminājušas ne tikai atklāšanā klātesošo Mehiko sabiedrības un mākslas pasaules eliti, bet arī regulāros izstādes apmeklētājus. Pēc izstādes atklāšanas mākslinieks saņēmis piedāvājumus izstādīties citās Dienvidamerikas valstīs, Ķīnā, kā arī muzejos Ņujorkā un Berlīnē.

Pateicoties savam unikālajam stilam un eksperimentiem ar dažādu tehnoloģiju izmantošanu stikla objektu radīšanā, Artis Nīmanis tiek ierindots Eiropas stikla mākslinieku elitē. Plašākam lokam viņš vairāk pazīstams kā zīmola "An&angel" stikla trauku autors. 2013.gadā tie apbalvoti ar prestižo "Red Dot Award" dizaina balvu, šogad - ar Vācijas dizaina balvu. Artis Nīmanis rada arī emocionāli uzrunājošas un plastikas stikla mākslas skulptūras, kā arī eksperimentālus stikla mākslas objektus.

Arta Nīmaņa izstāde Mehiko tapusi kā Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē publiskās diplomātijas un kultūras programmas pasākums Meksikā.

 

 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti