Kultūras ziņas

Lieldienas Jūgendstila centrā

Kultūras ziņas

Kultūras ziņas

Uz Liepāju atvesta viena no Faberžē olām

Uz Liepāju atvesta viena no Faberžē olām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas interjera muzejā apmeklētājiem līdz aprīļa beigām ir iespēja apskatīt četras 19. gadsimtā darinātas dekoratīvās olas no mākslas centra "Zuzeum" kolekcijas. Starp unikālajiem mākslas priekšmetiem redzama arī slavenajā Faberžē fabrikā darināta ola.

Iniciatīvu par mākslas priekšmetu atvešanu uz Liepāju uzņēmās Liepājas muzejs. Kā apgalvo muzeja darbinieki, iespēja savām acīm apskatīt oriģinālo, vienu no 57 pasaulē esošajām Faberžē olām, pilsētā esot pirmo reizi. Starptautiskajās izsolēs šādu Lieldienu dekoru varot iegādāties, patukšojot maciņu par vairākiem miljoniem.

"19. gadsimta beigās šie te juveliernami, aizgūstot šo tradīciju par skaistu, dekoratīvu olu veidošanu, protams, savā tehniskā izpildījumā, aizguva un arī sāka veidot dekoratīvās olas kā juvelierizstrādājumus. Faberžē ir viena. Šī konkrētā ola ir veidota Faberžē juvelieru namā, kas tādā pasaules mērogā ir zināma ar šīm 57 cara ģimenei veidotajām Lieldienu dāvanām," skaidro Liepājas 17.–19. gadsimta interjera muzeja vadītāja Ieva Dzintare.

Uz Liepāju atvestas arī tādas olas kā Pāvela Ovčiņņikova zelta un sudraba priekšmetu rūpnīcā darinātā dekoratīvā ola ar paliktni, sudraba dekoratīvā ola ar akmeņiem no sērijas "Medības", kurā iestrādāts rubenis, un kāda nezināma autora 19. gadsimtā veidotā keramikas ola ar unikālu, smalku gleznojumu, kurā redzamas Bībeles ainas.

"Viena no šīm olām tiešām ir ar pārsteigumu, jo šīm olām, un to arī iedibināja Faberžē juvelieru nams, iekšpusē ļoti bieži tika ieslēpts kāds īpašs, vēl filigrānāk darināts noslēpums," stāsta Ieva Dzintare.

Liepājā apskatāmajai, Faberžē fabrikā darinātajai dekoratīvajai olai gan nav iestrādātu noslēpumu, taču ola atvērtā veidā atgādina dārgumu lādīti, tāpēc, iespējams, šis dekoratīvais priekšmets kalpojis arī praktiski. Muzeja apmeklētāji gan šīs olas varēs skatīt tikai caur stikla kupolu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti