Rīta Panorāma

Intervija ar Ojāru Skudru

Rīta Panorāma

Intervija ar premjerministri Laimdotu Straujumu

Mākslas projekts "Urbānie pilsētstāsti"

«Urbānos pilsētstāstus» turpinās Zolitūdes un Brasas iedzīvotāji

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Turpinot mākslas projektu "Urbānie pilsētstāsti", atklāt citādāku, neierastāku Rīgu aicina Zolitūdes un Brasas iedzīvotāji.

Zolitūdē 21.augustā plkst. 18. Ruses ielas 14 iekšpagalmā ar kino un laikmetīgās dejas vakaru tiks atklāta ekspozīcija "Solitude". Ekspozīcijas foto sadaļu, kurā iemūžināti Zolitūdes iedzīvotāji, veido fotogrāfe Aija Bley un māksliniece no Japānas Ajaka Jamamoto.

Horeogrāfes Sintija Siliņa un Agnese Bordjukova gatavo performanci, un šajā laikmetīgās dejas priekšnesumā darbosies tikai paši zolitūdieši. Notiks arī vietējais dzejas lasījums (slams), kurā uzstāsies Zolitūdes dzejnieki, tiks rādīta kino programma, kurā iekļauta Ivara Selecka dokumentālā filma "Zolitūde", kā arī arhīva materiāli - kinožurnāli par to, kā tapa šis rajons.

Noslēdzošā "Urbāno pilsētstāstu" daļa norisināsies 28.augustā Brasā. Pasākumi notiks Miera ielas Lielajos kapos, kas savai pamatfunkcijai vairs netiek izmantoti jau kopš Otrā pasaules kara laika, un mūsdienās jau tie ir kļuvuši par savdabīgu parku.

Plkst. 19 tiks atklāta fotogrāfes Māras Pētersones apkaimes iedzīvotāju fotoportretu izstāde "Lielo kapu stāsti". Māra Pētersone ar fotoaparātu izstaigājusi vai katru Klusās ielas stūrīti, viņas fotogrāfiju modeļi ir kaimiņi.

"Pēc sejas vaibstiem liekas - skaists cilvēks, būs vienkārši fotografēt. Bet nē, nevajag to skaistumu, vajag, lai no viņa nāk kāds starojums. Reizēm ir tā - es cilvēku redzu pirmo reizi, nofotografēju un man pēc tam saka - tu esi uztvērusi viņa būtību, viņa raksturu, bet es to cilvēku pirmo reizi redzēju. Pirmā bilde iznāk, bet tad, kad sāk ko meklēt, vairāk nav tas," stāsta fotogrāfe Māra Pētersone.

Vakara turpinājumā no plkst. 20 laukumiņā pie Baronu dzimtas kapavietas būs skatāma kinoinstalācija "Tālā gaisma" ar fragmentiem no Aivara Freimaņa filmas "Dzīvīte" un Andra Slapiņa dokumentālās filmas "Krišjānis Barons". Savukārt Kristīnes Želves darbā "Atstāstījums" Ieva Birnbauma stāsta Kārļa Skalbes pasaku "Bendes meitiņa".

"Urbāno pilsētstāstu" noslēgumā plkst. 22 notiks "Nakts ērģeļmūzikas koncerts" Lielo kapu baznīcā, spēlēs ērģelnieks Māris Bietags.

"Projekta būtība ir tāda, ka mēs tos stāstus meklējam. Atrodam kādu vietu vai telpu, kas, kā mums liekas, ir tā rajona sirds un dvēsele, un tad ap to sākam vīt stāstu. Tieši tā mēs atrodam cilvēkus, kam kaut kas saistās ar Lielajiem kapiem, kam tas ir svarīgi un interesanti, arī neaizmirstam par tiem, kas tur guļ. Viena programma būs veltīta Krišjānim Baronam un jaunlatviešiem, jo viņi arī tur ir, savukārt Zolitūdē tie ir ļoti vitālie un kolorītie vietējie iedzīvotāji, kas tur dzīvo un izdzīvo, kuriem ir viedoklis par visu notiekošo un kuri arī ir pārdzīvojuši Zolitūdes traģēdiju," stāsta projekta vadītāja Kristīne Želve.

Kā jau vēstījām, projekts "Urbānie pilsētstāsti" aizsākās ar izstādi un ekskursijām Sarkandaugavā, vienā no Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra ēkām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti