Rīta Panorāma

Ilons Masks iegādāsies "Twitter"

Rīta Panorāma

Lavrovs brīdina par reāliem 3. pasaules kara draudiem

Venēcijas biennālē atklāts arī Ukrainas paviljons

Ukrainas mākslinieks Venēcijas biennālē: Aiz katra kara slēpjas kultūras konflikts

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Itālijas pilsētā Venēcijā notiekošajā mākslas biennālē atklāts arī Ukrainas paviljons. Mākslinieks Pavlo Makovs to nodēvēja par iespēju paust savu pilsonisko nostāju un pārstāvēt valsti laikā, kad tā turpina aizstāvēties pret Krievijas iebrukumu.

"Esmu dzimis Krievijā, bet kopš 3 gadu vecuma dzīvoju Ukrainā, un man, tāpat kā ikvienam Ukrainā, pilsonība nozīmē praktiski visu. Tas ir Ukrainas paviljons, un, tas, pirmkārt, pārstāv valsti. Šādā aspektā es jūtos vairāk kā pilsonis nekā mākslinieks. Kā es vienmēr saku, aiz katra kara vienmēr slēpjas kultūras konflikts, un tas mums tagad ir," norādīja mākslinieks.

Pavlo Makova darbs "Izsīkuma strūklaka. Aqua Alta" ("The Fountain of Exhaustion. Aqua Alta") invāzijas brīdī 24. februārī atradās galvaspilsētā Kijivā, un izstādes kuratorei bija nepieciešama vairāk nekā nedēļa, lai to ar automašīnu izjauktā veidā atvestu uz Venēciju.

Skulptūra veidota no 72 vara piltuvēm, kas izkārtotas piramīdas formā, un caur kurām ūdens tek ar grūtībām. Darba iecere Makrovam radās pirms ilga laika Harkivā, kur viņš dzīvoja vairāk nekā trīsdesmit gadus, un sākotnēji tā bija iecerēta kā metafora sociālajam un politiskajam izsīkumam. To piedzīvoja gan valsts, gan pats autors, saskaroties ar izaicinājumiem, kas saistīti ar neatkarīgas valsts atjaunošanu. Pašreizējā situācijā tā tikpat labi var simbolizēt izjūtas, kad valsts attīstību apturējis Krievijas iebrukums.

Venēcijas biennāles mākslas izstāde šogad norisināsies līdz 27. novembrim, un tajā ar darbu "Tirgot ūdeni upes malā" pārstāvēta arī Latvija.

Venēcijas biennāles dienasgrāmata

Vairāk

KONTEKSTS:

Latviju Venēcijas biennāles 59. starptautiskajā mākslas izstādē ar ekspozīciju "Selling Water by the River" ("Tirgot ūdeni upes malā") šogad pārstāv mākslinieču duets Skuja Braden (Ingūna Skuja un Melisa D. Breidena).

Venēcijas biennāles mākslas izstāde šogad norisināsies no 23. aprīļa līdz 27. novembrim. Latvijas paviljonu organizē Latvijas Republikas Kultūras ministrija sadarbībā ar Latvijas Laikmetīgās mākslas centru.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti