Turpina atjaunot pieminekli «Māte Latvija ar kritušiem dēliem»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Rīgas Brāļu kapos skatam no jauna atklāta restaurētā tēlnieciskā grupa ''Māte Latvija ar kritušiem dēliem”. Divu gadu laikā ir atjaunota pieminekļa centrālā daļa un 30 ģerboņi. Darbi turpinās vēl šogad un tos nodot plānots līdz septembrim, ja vien pietiks līdzekļu, jo tos arvien vāc tikai ar ziedojumu palīdzību.

Visas sienas kopējais garums ir 60 metru, bet Mātes Latvijas tēls paceļas 18 metru augstumā virs zemes. Tā kā restaurējams ir arī pieminekļa priekšlaukums visus restaurācijas darbus plānots pabeigt līdz 2018.gadam.

Darbus pie Brāļu kapu tēlnieciskās grupas ''Māte Latvija ar kritušajiem dēliem'' restauratori sāka jau rudenī. Restaurācijas darbu vadītājs Ivo Graudums skaidro, ka vissliktākajā stāvoklī bijuši kritušie dēli horizontālajās daļās, kur parasti uzkrājās lietus un sniegs.

Ap pieminekli apjoztajās stalažās darbojas restaurētāji Māra un Artūrs ar atlikušo baltā akmens ģerboņu galeriju. Viņi atzīst, ka brāļu kapu mierīgā vide darbu padara īpaši patīkamu.

Lai arī aizvadītajās brīvdienās jau atklāta restaurētā tēlnieciskā grupa, vēl ir daudz darbu kopējā restaurācijas projektā, stāsta Rīgas Brāļu kapu un Latvijas vēsturiskā mantojuma fonda valdes priekšsēdētāja Mirdza Stirna. Kopumā projekta realizācijai bija nepieciešami 400 tūkstoši latu, lai pilnībā restaurētu kapu noslēdzošo sienu un atjaunotu ansambļa elementus, kas 20.gadsimta 30.gados tapuši Kārļa Zāles vadībā.

Līdzekļi pieminekļa atjaunošanai vākti ar ziedojumu palīdzību un iedzīvotāji vēl arvien var ziedot. Lai varētu pabeigt darbus pie Noslēdzošās sienas Centrālās daļas vēl ir nepieciešams savākt aptuveni 20 tūkstošus latu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti