Kultūras ziņas

Krāsnis Durbes pils zālē atgūst sākotnējo krāšņumu

Kultūras ziņas

Atsākta filmas "Jumprava. Lielais notikums" filmēšana

Turot roku uz Latgales mākslas pulsa, top izstāde "Pēdas"

Turot roku uz Latgales mākslas pulsa, Rēzeknē top izstāde «Pēdas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latgales Kultūrvēstures muzejam ir tradīcija katru rudeni īsi pirms valsts svētkiem apkopot reģiona mākslinieku darbu. Šoreiz izstādei, kas vienlaikus ir arī konkurss, šobrīd iesniegti teju 40 darbi, kuru vidū ir gan romantiskas Latgales dabas ainavas, gan satīriski politiķu atveidojumi, šarži, koka figūrās.

Lai gan atsaucība uz dalību konkursā šogad nav tā lielākā, 8. novembra rītā muzeja vestibilā var sastapt vairākus māksliniekus. Antons Rancāns kokā veidojis politiķu tēlus, kas nākuši no Latgales, un par savu darbu pastāstīja: "Šajā gadījumā jau šie politiķi tik daudz grozās mūsu publiskajā telpā, ka viņus neredzēt nevar, tas ir pirmkārt. Es arī viņus personīgi pazīstu tīri labi."

Izstādēm ražīgs šis laiks ir arī koktēlnieka meitai Gundegai Rancāne, kuras gleznas klusās dabas žanrā šobrīd izstādītas Rīgas Svētā Pētera baznīcā. "Šobrīd, kad ir pietiekami drūms laiks, gribējās kaut ko atspirdzinošu. Šis ir pavasara skats. Tas ir purva ezers. Purvs man ir mīļa tēma ar to savu noslēpumainību, gaismām, ūdeņiem, atspīdumiem," atklāja māksliniece.

Lai gan iesniegtie darbi tapuši dažādos laikos, tos visus vieno tēma "Pēdas". Latgales Kultūrvēstures muzejs šoreiz aicinājis prātot par dažādos laikos atstātiem notikumu nospiedumiem. 

Māksliniece Vēsma Ušpele teic: "Varbūt mēs gribām skatīties arī uz skaisto, nevis tikai negācijām, kas šajā laikā ir. Mākslinieks jau ir tas, kas dzīvo ar rozā brillēm."

Latgales Kultūrvēstures muzeja Mākslas nodaļas vadītāja Inese Dundure skaidro, ka muzejam izstāde ir iespēja komplektēt jaunāko mākslu, kas noris Latgalē, "turēt roku uz Latgales mākslas pulsa".

Izstāde vienlaikus ir arī konkurss, jo labākos darbus muzejs arī iegādājas. Ja ierobežojumi neļaus pēc 15. novembra izstādi atklāt apmeklētājiem, muzejs to sola atspoguļot video apskatā, kā arī digitālajā izstādes katalogā. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti