Dienas ziņas

Grobiņas ģimnāzija iedvesmo domāt zaļāk

Dienas ziņas

Cīnās par reģionāla autoceļa sakārtošanu

Muzejā atklāta virtuālā ekspozīcija

Tukuma muzejā atklāta virtuālā ekspozīcija

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Tukuma muzejā, ārpus Rīgas vienīgajā  mākslas muzejā, kur glabājas vairāk nekā 500 izcilu Latvijas gleznotāju darbi, atklāta virtuālā ekspozīcija ''Tukuma muzejs cauri laikiem''. Tā iepazīstina ar muzeja vēsturi, ļauj apskatīt 250 gleznas un no to fragmentiem izveidot savu - unikālu pastkarti.

Tukuma mākslas muzeju pagājušā gadsimta 30.gados izveidoja gleznotājs Leonīds Āriņš. Šodien muzeja kolekcijā glabājas arī daudzu citu tā laika izcilu Latvijas mākslinieku darbi. "Tas, kas te šodien redzams, tas ir zelta vērte. Tautai mantojums no tiem, kas ir savu mūžu devuši un dvēseles ielikuši," saka gleznotāja Dzidra Bauma.

Zelta fonds gan pieejams ļoti reti, jo telpu trūkuma dēļ muzejā ir tikai divas izstāžu zāles un nav pastāvīgās ekspozīcijas, tāpēc muzeja 80 gadu jubilejas gadā mākslas mīļotāji saņēma dāvanu - virtuālo ekspozīciju ''Tukuma muzejs cauri laikiem'', kurā apskatāma gan muzeja vēsture, gan 250 darbi, ko gleznojuši 110 mākslinieki.

"Mēs sākām veidot gleznu fotokolekciju jau pirms desmit gadiem, tad mēs izvēlējāmies apmēram 150 - tā saukto zelta izlasi. Šobrīd mēs vienkārši to papildinājām ar vēl simt bildēm, tā ka šis laikam ir tas izcilākais, labākais, kas ir mūsu krājumā," norāda Tukuma muzeju direktore Agrita Ozola.

"Mūsdienu tehnoloģijas ir tādas, ka nekādā veidā tas gleznas nedeformē, nekas slikts nenotiek. Tieši otrādi - tas padara pieejamu visu muzeja kolekciju," uzsver dizainere Inga Barkāne.

Virtuālās ekspozīcijas atklāšanā piedalījās arī muzeja dibinātāja Leonīda Āriņa meita, kura ir pārliecināta, ka tēvs, to redzot, būtu gandarīts. "Viņš bija cilvēks, kas interesējās ne tikai par mākslu. Visa jaunā tehnika, zinātnes atklājumi - tas viņu ļoti interesēja," atklāj Leonīda Āriņa meita Monika Bērzs-Bērziņa.

Līdzās muzeja vēsturei un mākslas darbiem virtuālajā ekspozīcijā ir vēl kāda sadaļa. Ikviens tās apmeklētājs var izvēlēties fragmentus no kolekcijā esošajām gleznām un izveidot, kā arī  nosūtīt savu unikālo pastkarti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti