Tukumā atzīmēs keramiķa Jāņa Krieva 140. jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

16. jūlijā no 12.00 līdz 16.00 Tukumā, Durbes pils pagalmā, atzīmējot leģendārā keramiķa Jāņa Krieva 140. jubileju, norisināsies "Keramiķu diena". Notiks sarunas ar keramiķiem, būs radošā darbnīca, muzikālu priekšnesumu sniegs folkloras kopa "Suitu vīri", informēja Tukuma muzeja pārstāvji.

"Tukums jau izsenis pazīstams ar savu keramikas tradīciju, un par tās pamatlicēju uzskatāms vecmeistars Jānis Krievs (1882–1948). Viņš meklēja jaunas pieejas, lai saimniecības traukus veidotu jau ar māksliniecisku kvalitāti, piešķirot vērību trauku formai, rotājumiem un glazūrai. Krievs uzskatāms par pionieri, jo pirms tam keramikas darbnīcās Latvijas teritorijā masveidā darināja vien vienkāršus saimniecības traukus ar pieticīgu dekoru vai pat bez tā. Savulaik viņa darbnīca Tukumā guva lielu popularitāti un pieprasījumu, viņa podniecībā ražotie trauki kļuva par Tukuma vizītkarti. 1930. gados zināmā saukļa "Tukums – mākslas, amatu un dārzu pilsēta" pamatā ir viņa ieguldījums pilsētas attīstībā," norādīja muzeja pārstāvji.

No 12.00 līdz 16.00 notiks saruna ar bijušajiem Tukuma rūpkombināta keramikas ceha darbiniekiem, keramiķiem Ivaru Grasi, Anniju Kansku no "Cerannic", Elvīru Mahti no "Mahte create", Velgu Melni, Intu Kalniņu, Maiju Taubi no "MTMusTur", Daci un Alisi Zvaigznēm no "Mēness bļoda".

Pasākumā varēs vērot keramikas veidošanas demonstrējumus uz virpas un izzināt ceļu, kā necila māla pika kļūst par gatavu podu. Radošajā keramikas darbnīcā varēs darināt savu māla mākslas darbu vai izveidot suvenīru no gatavas formas.

No plkst. 13.00 līdz 14.30 Durbes pils pagalmā uzstāsies folkloras kopa "Suitu vīri" no Alsungas. Juris Lipsnis, Pauls Leimanis, Juris Šteinbergs, Arnis Gercāns dziedās un spēlēs dūdas, mutes ermoņiku, bungas un cītaru.

Pasākuma laikā būs apskatāma Tukuma muzeja keramikas kolekcija muzeja 85 gadu jubilejai veltītā izstādē "ARTEFAKTUM". Durbes pils telpās eksponēti Jāņa Krieva un citu Tukuma keramiķu darinājumi. Pasākuma laikā būs atvērta arī Jaņa Rozentāla glezniecības un jūgendstila priekšmetu izstāde "Ieraudzīt Rozentālu".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti