Dienas ziņas

Kuldīgā atklāj modernu pansionātu

Dienas ziņas

Putnu vērošana pie Rāznas ezera

Tukumā atklāj brāļu Ģērmaņu jubilejas izstādi

Tukumā atklāj vienu no retajām brāļu Ģērmaņu kopīgajām izstādēm

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Gleznotājiem, dvīņu brāļiem Ģērmaņiem šis gads aizrit 75. jubilejas zīmē. Jau bijušas personālizstādes Rīgā un Jūrmalā, bet tagad Tukuma mākslas muzejā atklāta dubultizstāde, kas skatītājiem ļaus meklēt kopīgo un atšķirīgo brāļu Ģērmaņu darbos. Izstāde būs skatāma divus mēnešus.

 

Andrejs un Juris Ģērmaņi ir līdzīgi kā divas ūdenspiles, un arī abu ceļs uz gleznošanu aizsākās vienā dienā, tālajā 1952. gadā, kad abi iestājās Jaņa Rozentāla mākslas skolā un pēc tam - Latvijas Mākslas akadēmijā (LMA). Nereti tiek jaukti ne vien abi brāļi, bet arī viņu darbi.

"Nu, nav jau vienādi. Es domāju, ka tas jau diezgan uzskatāmi ir redzams.

Skola un pamats jau mums ir viens. Bet, kad mēs pieaugām un katrs aizgāja savā dzīvē, arī tās atšķirības sāka pamazām pavairoties," stāsta Juris Ģērmanis.

Brāļiem tuvas ir ainavas un portreti. Juris darbojies arī grafikā un pēdējā laikā glezno arī aktus, bet konkurences viņu starpā tomēr neesot. "Es varbūt esmu akadēmiskāks, bet es lepojos ar to, ka es esmu mācījies LMA. Mums latviešu glezniecībā ir sava mentalitāte, kas izpaužas latviešu māksliniekos," piezīmē Juris Ģērmanis.

"Es sevi negribu lielīt, bet tik slikts nemaz es neesmu," piebilst Andrejs Ģērmanis. "Es kaut ko protu un kaut ko mēģīnu darīt, un kādreiz arī mainīties. Ja salīdzina ar brāli, es kādreiz tādas rotaļīgākas tēmas izvēlos," viņš vērtē.

Abiem bijušas daudzas personālizstādes gan Latvijā, gan aiz tās robežām, bet retas ir tās reizes, kad darbi skatāmi vienā izstādē.

Tukumā atklātajā dubultizstādē aplūkojami gan pēdējos gados, gan vēl tikai šovasar tapušie darbi. Pirmoreiz Jura un Andreja kopizstāde Tukumā bijusi sarīkota pirms 42 gadiem, bet pirms desmit gadiem tāda bijusi arī galerijā Jūrmalā.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti