Dienas ziņas

Upēs un ezeros nārsto zivis

Dienas ziņas

Attīsta ogu saldēšanas biznesu

Tukumā atklāj izstādi''Portrets tekstilā''

Tukumā atklāj izstādi «Portrets tekstilā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Portrets, kas veidots kā trīsdimensionāla lāse, vai darbs, kas skatāms no abām pusēm. Dažādi ir jauno mākslinieku darbi, kas vienlaikus ir arī Latvijas Mākslas akadēmijas diplomdarbi un aplūkojami Tukumā atklātajā izstādē “Portrets tekstilā”.

Runājot par tekstilmākslu, visbiežāk domājam par gobelēnu, bet, lai tekstilmateriālos radītu portretus un pašportretus, jaunās mākslinieces izmantojušas vaska batiku, aušanu, digitālo aušanu un dažādas autortehnikas.

"Jaunās mākslinieces vairāk strādā brīvi," norāda Tukuma muzeja Audēju darbnīcas vadītāja Zane Neilande-Sieradzka. "Viņas meklē sevi dažādos tekstilprocesos. Ar to arī atšķiras. Šis tehnikas ir tādas modernākas un ne tik ļoti etnogrāfiskas, kaut gan visā pamatā jau ir aušanas, apdrukas un batikas paši pamati."

Izstādē „Portrets tekstilā” Tukuma Audēju darbnīcas izstāžu zālē apkopoti astoņu Latvijas Mākslas akadēmijas studentu diplomdarbi, kas nu uzlūko un pārsteidz ikvienu apmeklētāju.

"Mani uzrunā visi šie tehnikas veidi," atzīst izstādes apmeklētāja, topošā māksliniece Diāna Baumane. "Katrs ir dažāds un katrā portretā ir kaut kas no katra mākslinieka. Katrs autors ir iedevis kaut ko no sevis un tas ir pats galvenais."

Visu darbu pamatā ir zīmējums vai fotogrāfija, bet ceļš līdz mākslas darbam katram savs. Viens no pamanāmākajiem Annas Skadmanes pašportrets, kurš panākts ar kausējumu.

"Materiāls pamatā izvēlēts tāds, kas labi kūst," skaidro Zane Neilande-Sieradzka. "Tiek uzzīmēts virsū zīmējums un tad šīs daļiņas tiek izkausētas, un, paliekot apakšā gaišu pamatu, varam redzēt šo pašportretu."

No modernajām tekstilmākslas tehnikām iedvesmu jau guvušas arī tradicionālās audējas.

Tekstilmākslas izstāde „Portrets” Tukumā būs apskatāma līdz augustam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti