«Tu glezno tikpat labi kā vīrietis!» – izdots Dainas Dagnijas darbu izstādes katalogs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Latvijas Nacionālais mākslas muzejs (LNMM) laidis klajā izstādes ““Tu glezno tikpat labi kā vīrietis!” Dainas Dagnijas māksla feminisma kontekstā” katalogu, informēja muzeja pārstāvji.

Latviešu māksliniece Daina Dagnija (1937–2019) lielāko mūža daļu pavadīja trimdā – pēc Otrā pasaules kara Vācijas bēgļu nometnēs, no 1951. gada ASV, bet mūža otrajā pusē, 2001. gadā, viņa nolēma atgriezties savā dzimtenē Latvijā. 2019. gadā Daina Dagnija devās mūžībā, atstājot nozīmīgu mākslas mantojumu, kura, kā uzsvēra muzejā, vitalitāte un aktualitāte nav zudusi arī šodien. Jaunajā izdevumā apskatīta Dainas Dagnijas izstāde Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā (LNMM), kurā projekta kuratore un kataloga autore Elita Ansone mākslinieces daiļradi analizē feminisma kustības otrā viļņa kontekstā.

“Šobrīd Latvijā, vairāk nekā jebkad agrāk, tiek pievērsta uzmanība dzimtes studijām, tāpēc Dainas Dagnijas izstādei LNMM ir izvēlēts feminisma aspekts un sešdesmito gadu ASV politiskā aktīvisma nokaitētais laiks, kad cilvēktiesību kustība, pretkara protesti un ekoloģiskā atmoda ietekmēja globālos procesus. 1968. gads bija seismisku satricinājumu periods visā pasaulē, kas sakrita ar Dainas Dagnijas radošo uzplaukumu. Māksliniece reaģēja uz aktualitātēm un aktīvi piedalījās kultūras dzīvē,” skaidroja muzejā.

Grāmata ļauj izsekot, kā Daina Dagnija, emocionāli manifestējot savu personisko sievietes, mātes un mākslinieces pieredzi, feminisma izvirzītajiem jautājumiem pievērsusies pirms piecdesmit, četrdesmit un trīsdesmit gadiem. Otrā viļņa feminisma mākslas kustība modernisma formālisma kanonu vietā izvēlējās feministisku naratīvu, kas atklājas katalogā reproducētajos darbos.

Dainas Dagnijas izstāde būs eksponēta Latvijas Nacionālā mākslas muzeja galvenās ēkas 2. stāva labajā spārnā līdz 19. septembrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti