Kultūras ziņas

Paziņoti "Spēlmaņu nakts 2019/2020" nominanti

Kultūras ziņas

Kuldīgā notiek Ielu mākslas festivāls

Trīs mākslinieces, divas izstādes, viens muzejs

Trīs mākslinieces, divas izstādes, viens muzejs – mākslas jaunumi Jūrmalā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ar trīs mākslinieču jaunāko veikumu rudens izstāžu ciklu atklāj Jūrmalas pilsētas muzejs. Otrā stāva zālēs apskatei izliktas Kristīnes Kutepovas gleznas un grafikas izstādē “Brīnumzeme”, bet kamīnzālē eksponēti keramiķes Daces Ziemeles un tekstilmākslinieces Māras Mozgires jaundarbi kopizstādē “Jūra un mala”. 

Ideja veidot izstādi “Brīnumzeme” gleznotājai Kristīnei Kutepovai radās pirms diviem gadiem, apceļojot Indiju. Ekspozīcija sadalīta divās telpās, kurās māksliniece izvēlējusies atspoguļot divas atšķirīgas cilvēka pasaules – iekšējo un ārējo.

“Tā Indija man ļāva kā Sprīdītim – ieraudzīt Latviju, kas bija ļoti svētīgi, jo tieši pēc Indijas sāku skatīties mūsu dabu. Bet Indija bija impulss. Braucu pēc atbildēm, bet ieguvu ļoti daudz jautājumu,” stāsta gleznotāja Kristīne Kutepova.

Cilvēka ārējo pasauli Kutepova attēlo spilgtu un krāsainu – caur dabas varenību Indijas ainavās, ūdenskritumos un upes Gangas tecējumā. Savukārt iekšējā pasaule Kristīnei saistās ar gara spēku, kas izstādē atainots melnbaltā grafikā.

Kristīnes Kutepovas darbs izstādē "Brīnumzeme"
Kristīnes Kutepovas darbs izstādē "Brīnumzeme"

Māksliniece skaidro: “Indijā ieguvu metodi, kā var ieraudzīt un sadzirdēt savu iekšējo telpu.

Ir jāaizspiež visi galvas caurumi ciet, un tajā brīdī tu sāc dzirdēt iekšējo skaņu.

Man parādās grafiskas vīzijas, kuras ņirb, un tās es esmu mēģinājusi šeit attēlot.”

Jūrmalas pilsētas muzeja jauno izstāžu ciklā aplūkojami arī Daces Ziemeles apgleznotie porcelāna darbi un Māras Mozgires zīda gleznojumi. Izstāde “Jūra un mala” ir jau piektā abu mākslinieču kopizstāde. Ja agrāk kompozīcijās dominēja melnbalto un krāsaino toņu kontrasts, šoreiz mākslinieces radījušas krāsu saspēli dažādos materiālos.

Daces Ziemeles darbs izstādē "Jūra un mala"
Daces Ziemeles darbs izstādē "Jūra un mala"

“Krāsa ir ienākusi manā dzīvē. Māra ir tikpat krāsaina kā vienmēr. Man ir tas melnbaltais bijis,” stāsta keramiķe Dace Ziemele. “Kaut kā aizgāja uz tiem zilajiem toņiem. Un pilnīgais jaunums ir zelts.”

“Šoreiz mēs to tēmu izdomājām – jūrmala, jūra un mala.

Jo šogad bija tie saullēkti un saulrieti tik fantastiski un koši, ka grēks viņus neielikt.

Varbūt arī tāpēc krāsainums mums ir ienācis,” secina Ziemele.

Savukārt tekstilmāksliniece Māra Mozgire atzīmē: “Lai veidotu tādas kopizstādes, manuprāt, nedrīkst izlekt. Nedrīkst iet kā vienīgais un pirmais. Tad tā saskaņa veidojas un viss notiek.”

Kristīnes Kutepovas “Brīnumzemi” un Daces Ziemeles un Māras Mozgires “Jūru un malu” Jūrmalas pilsētas muzejā varēs baudīt līdz oktobra vidum.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti