Kultūras rondo

Rēzeknē norisinās tradicionālais mākslinieku plenērs “Domas lidojums 2020”

Kultūras rondo

“Kāpēc kultūra?”. Jautājumi par jauno "Radošo personu nodarbinātības programmu"

Linda Īstenā stāsta par izstādes tapšanas-performanci “Iekšā”

Trīs dienas pavadītas, ieslēgtai galerijā. Māksliniece Linda Īstenā stāsta par performanci «Iekšā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Galerijā "Look!" no 12. jūnija aplūkojami mākslinieces Lindas Īstenās izstādes-performances “Iekšā” darbi. Trīs dienas māksliniece radīja darbus, esot ieslēgta galerijas telpās, savu performanci un darba procesu translējot tiešsaistē – mākslas galerijas “Look!” “Facebook” lapā.

"Nav nekādu vadlīniju. Spēlējos ar kontrastiem un mēģināju vizuāli attēlot dažādās šī vārda nozīmes," īsi savus darbus Latvijas Radio raidījumā "Kultūras Rondo" raksturo māksliniece Linda Īstenā.

Bet par gūto pieredzi viņa bilst, ka vēl ir vajadzīgs laiks, lai saprastu, ko tas devis.

"Viennozīmīgi tas ir transformējis mani, esmu pārbaudījusi sevi. Esmu gatava kaut kam jaunam," uzskata Linda Īstenā.

Māksliniece atklāj, ka piedāvājusi galerijai savu ideju, kas nedeva mieru. "Ideja ir tik spēcīga, lai arī sākumā abstrakta, bet saproti, ka vienkārši jādara," atzīst Linda Īstenā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ar ideju viņa galeriju iepazīstināja pirms mēneša un viņi teikuši – aiziet, darām to pēc nedēļas. Tad bijis nedaudz laika sagatavoties līdz noliktajam datumam.

"Es iegāju iekšā un uzreiz sapratu, ka vēlos šo vārdu un izstādi prezentēt. Sapratu arī mērķi. Mēnesi biju dzīvojusi ar šo ideju, interesējos un jautāju, kas ir "iekšā". Sapratu, ka ar to var saprast jebko. Iekšā ir pirmsākums, tajā var pazust, iekšā ir dziļums. Es pati biju iekšā, un tur iekšā es laidu uz āru. Mans mērķis bija paspēlēties ar vārdu, ar kontrastiem, cik dažāds ir šis vārds un cik spēcīgs," stāsta Linda Īstenā.

Trīs dienas, no 9. līdz 11. jūlijam, Linda Īstenā aizvadīja galerijā "Look!", lai īstenotu savu ieceri. Viņas performanci ikviens varēja vērot gan pa galerijas logiem jebkurā diennakts laikā, gan interneta tiešraidē “Look!” “Facebook” lapā. Tagad galerijā aplūkojami performances laikā tapušie darbi. 

"Tas bija ārkārtīgi liels treniņš fokusēties uz sevi, neatkarīgi no apstākļiem, kuros esmu.

Cilvēki pie skatloga, visi grib pamāt, zinu, ka uz mani skatās.

Gribēju pati sev treniņu, ka nepakļaujos apkārtējie apstākļiem, bet fokusējos uz uzdevumu," pieredzēto raksturo Linda Īstenā.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Viņa vērtē, ka performace ir izdevusies, jo tai arī iepriekš rūpīgi gatavojusies, apmeklējusi arī gongu terapiju un pirts rituālu, kas tieši domāts, lai ķermeni un garu sagatavo lieliem notikumiem dzīvē.

"Es atvēru galerijas durvis, iegāju iekšā un sapratu, ka esmu tur, kur man ir jābūt. Es vienkārši zināju, ka es esmu es, es daru to, kas man ļoti patīk. Lai arī kāds būtu rezultāts, šī ir brīnišķīga pieredze, no kuras varu daudz mācīties," uzskata Linda Īstenā.

Mākslinieces performaces galarezultātu galerijā "Look!" var aplūkot līdz 27. jūnijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti