Torņakalna mākslas dzīves jaunie spēlētāji ­– studija un galerija «AG galerija»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pārdaugava māksliniecei Agnesei Čemmei ir ļoti mīļa jau no bērnības, un viņa to redz arī kā lielisku vietu, kur attīstīt daudz aktīvāku mākslas dzīvi, nekā tas ir šobrīd. Viņa pati jau spērusi pirmo soli šajā virzienā: aizvadītā gada nogalē Torņakalnā, Āpšu ielā 4 viņa izveidoja savu mākslas studiju un pirms dažām nedēļām arī nelielu mākslas galeriju “AG galerija”, kur skatāma pirmā izstāde “Sudraba pavasaris”. Tajā ar saviem darbiem piedalās seši jaunie Pārdaugavas apkaimes mākslinieki.

Torņakalna mākslas dzīves jaunie spēlētāji ­– studija un galerija «AG galerija»
00:00 / 00:00
Lejuplādēt

Nelielā Āpšu ieliņa Torņakalnā pirms pusdienlaika ir klusa un mierīga. Ielas labajā pusē vispirms uzmanību pievērš ziedoša plūme, balta kā sniega kupena. Un pēc tam jau kreisajā pusē tikpat labi pamanāma ir mākslas studija, košiem grafiti apkrāsota.

Studijā ir keramikas apdedzināšanas krāsns, ļoti daudz dažādu mākslinieka piederumu, tāpat arī mākslas darbu, sākot no keramikas līdz gleznām un tekstildarbiem, jo Agnese Čemme strādā ļoti daudzpusīgi un pasniedz arī radošās nodarbības interesentiem.

Viņa stāsta: “No novembra sākot, man ir šīs telpas Āpšu ielā 4, kas sākotnēji tika meklētas tieši keramikas, porcelāna darbnīcai, kur man darboties, kur man novietot arī savu nesen iegādāto keramikas krāsni.”

Agneses Čemmes mākslas studija
Agneses Čemmes mākslas studija

Nav nejauši, ka telpas izraudzītas tieši Torņakalnā, jo, kā uzsver Agnese Čemme, zaļās Pārdaugavas ieliņas viņai mīļas jau kopš bērnības: “Jā, šeit ir ļoti daudz vēsturisko bijušo rūpnīcu. Šeit pretī, pāri ielai ir zīda rūpnīca. Centrs ir ļoti tuvu. 10 minūšu brauciena attālumā. Līdz ar to, man šķiet, ka šī ir tāda mazliet neatklāta Rīgas pērle.

Šim rajonam ir ļoti liels potenciāls, un tas noteikti arī tuvākajos gados parādīsies. Jā, un, kā izrādās, tieši šajā rajonā arī dzīvo ļoti daudz talantīgu jauno mākslinieku.

Ir arī vecākas paaudzes mākslinieki, bet tā kā es esmu šeit tikai no novembra, tad man vēl nav sanācis visu pilnībā izpētīt un apzināt. Līdz ar to šobrīd es esmu savākusi grupiņu ar sešiem māksliniekiem, kas ir tieši no šī rajona.”

Savu stāstu Agnese Čemme turpina, pievēršoties jaunumam studijas telpās, un tā ir – galerija, kas pirms divām nedēļām sāka darbu ar pirmo izstādi. Galerija ir ļoti, ļoti maza, iekārtota studijas koridorā, bet tas ir atkal viena Agneses sapņa piepildījums.

“Ir sanācis ļoti veiksmīgi šo transformēt nelielā galerijā, kas man jau ir sens sapnis, kur es varētu aicināt savus draugus māksliniekus izstādīties,” skaidro Čemme.

Galerijas nosaukums “AG” simbolizē gan Agneses vārda pirmos burtus, gan ir atsauce uz Džordža Mačiuna savulaik izveidoto galeriju Ņujorkā ar tādu pašu nosaukumu.

Agnese Čemme stāsta: “Tur bija Joko Ono viena no pirmajām izstādēm, tika rīkoti Džona Keidža un citu mūziķu koncerti. Un viņa galerija saucās “AG galerija”, tāpēc ka tā atradās Medisona avēnijā 925, kā mēs zinām “925” ir sudraba prove. Un Ag savukārt ir sudraba apzīmējums Mendeļejeva tabulā. Tāpēc arī nosaukums “Silver Spring” šai izstādei nāca ļoti viegli un ļoti atbilst sezonai.”

Izstāde “Silver Spring”
Izstāde “Silver Spring”

Izstādē piedalās seši jaunie mākslinieki, katrs radījis darbu citā mākslas žanrā. Aina Bikše pārstāvēta ar instalāciju, kuras nosaukums ir “Tiklis”, kas ir no sadzīviskiem materiāliem radīts kustīgs objekts. Autore stāsta: “Darba nosaukums ir “Tiklis”, bet varētu būt mazliet arī “Netiklis''. Tas ir kinētisks darbs.

Man ļoti gribējās uztaisīt kaut ko tādu, kas ir juteklisks, bet tajā pašā laikā no manis tādu pavisam maigu jutekliskumu nevarētu nekad saņemt, jo es vienkārši tāda neesmu.

Un tad man sanāca kaut kas tāds... Kaut kas tūlīt augs... Kartupeļa stāds tas varbūt ir...”

Ainas Bikšes darbs “Tiklis”
Ainas Bikšes darbs “Tiklis”

Miķelis Mūrnieks izstādē piedalās ar kompozīciju “Baltie meli”, Līga Spunde ar sietspiedi “Maijpuķītes – veltījums vientuļai meitenei”, Agnese Čemme ar koka skulptūru “It’s A Match”, bet Ieva Putniņa – ar eļļas gleznu “Bumbas”, kas ir ļoti krāsains, dažādas asociācijas raisošs darbs, par kuru Agnese Čemme saka: “Es šo darbu redzu kā metaforu, alegoriju vispār tādai laikmetīgajai pasaulei, kurā mēs dzīvojam. Varbūt tas ir par to, ka mēs dzīvojam tik dažādās paralēlēs mūsdienās, ka dažreiz ir grūti atšķirt, kas ir kas. Kas ir realitāte, kas ir kaut kādā citā dimensijā, kas ir digitāls un cik viss ir īsts vispār.” Un visbeidzot Maikls Holands izstādē pārstāvēts ar skaņas darbu “4AČ 2021”.

Ievas Putniņas darbs "Bumbas"
Ievas Putniņas darbs "Bumbas"

Aina Bikše atzīst, ka ir ļoti priecīga par šādu jaunu mākslinieku saliņu Torņakalnā, kas pēc pandēmijas varētu būt lieliska satikšanās vieta:

“Superīgi, man ļoti patīk, mani priecē, jo ir vajadzīga šāda vieta, jo bieži vien es klaiņoju pa rajonu, nu – nav, kur aiziet, viena kafejnīca te tālāk ir, bet tā veras ciet sešos, ja tu ej septiņos ārā, tad viss ir ciet.”

Saistībā ar ierobežojumiem, visa jaunākā informācija par iespējām apmeklēt galeriju “AG” Torņakalnā atrodama galerijas “Instagram” kontā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti