Kultūras ziņas

"Pērkons" iedārdina vasaru

Kultūras ziņas

Tuvojas Rīgas Operas festivāls

Topošo grafiķu ideju "Fragmenti"

Topošo grafiķu darbi apkopoti izstādē «Fragmenti»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Mākslas akadēmijā sācies spraigais diplomdarbu aizstāvēšanas un izstāžu laiks, ko jaunie mākslinieki izmanto, lai demonstrētu savas idejas, meistarību un tehnisko varēšanu. Topošie grafiķi savu veikumu rāda arī plašākai publikai, fon Stricka villā uz četrām dienām sarīkojot ceturtā kursa studentu diplomdarbu izstādi.

Pirmdien, 4.jūnijā, kā pirmie savus darbus vērtējumam izlika jaunie grafiķi, par bakalaura darbu aizstāvēšanas vietu izvēloties fon Stricka villu un vienlaikus uz vairākām dienām izvēršot to par publiski aplūkojamu izstādi “Fragmenti”.

“Šeit parādās tās robežas, kas tiek pārkāptas grafikas jomā. Mums ir kaut kādi zināmi priekšstati par to, kas ir grafika – tas ir kaut kas melnbalts, nospiests, kaut kas pavairots, drukāts uz papīra. Šeit, šajā ekspozīcijā, jūs redzat dažādas citas pieejas – te ir izmantoti dažādi materiāli, gan parādītas drukas principu iespējas, te ir veidotas krāšņas ilustrācijas, te ir pašu izdotas grāmatiņas, veidoti interaktīvi darbi, kuros skatītājs tiek gaidīts piedalīties,” saka Latvijas Mākslas akadēmijas profesors, mākslinieks Juris Petraškevičs.

Grafikas nodaļa Latvijas Mākslas akadēmijā ir viena no populārākajām – šogad bakalaura programmā “Māksla” to beigs 11 studenti, ļoti dažādi savā domāšanā un tehnisko piegājienu izvēlē.

Par savu darbu stāsta studente Līva Ozola: “Mans diplomdarbs galvenokārt ir ilustrāciju grāmata bērniem, kur galvenā tēma ir bērna iztēle, šeit visapkārt ir oriģinālilustrācijas. Grāmatas ir divos eksemplāros uztaisīta, izdota vēl nav. Stāsts ir manis pašas sacerēts par mazu meitenīti vārdā Vilma, kas vakarā pirms gulētiešanas ar tēti spēlē paslēpes un slēpties iet nevis meitenīte, bet tētis. Un Vilma iet pa māju, apstājas pie katrām durvīm un dzird skaņas. Tas lielais pārsteigums paveras, kad pāršķir lapu.”

“Šis ir viens no izstādes mākslas darbiem, kuriem arī var pieskarties – tā ir mākslinieka grāmata, kurai no sausās adatas oriģināliem uztaisītas izdrukas, kuras ir salocītas un kuras var atvērt uz pētīt. Saliekot kopā, redzama lapa ar zīmējumu, atverot vaļā viss izjaukts. katrā ir viena ražojuma gada automašīnas izdomātas, dažādi modeļi,” stāsta students Normunds Ozols.

Par savu darbu stāsta arī Mākslas akadēmijas students Gvido Vizulis: “Noskaņa sirreāla. Esmu iespaidojies no dažiem ārzemju māksliniekiem popsirreālistiem. Par nosaukumu “Krustiņš un nullīte pie pasaules gala”- esmu lasījis [Haruki] Murakami grāmatu “Skarbā brīnumzeme un pasaules gals”. Tajā tieši runā par apziņas un realitātes mijiedarbību, un tas ir tas, ko es savos darbos mēģinu izteikt.”

Jauno grafiķu diplomdarbu izstāde fon Stricka villā būs atvērta četras dienas no pusdienlaika līdz septiņiem vakarā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti