Rīta Panorāma

Saruna ar VP Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieku Juri Jančevski

Rīta Panorāma

Itālijā sācies Viaredžo karnevāls

Brīvība būt pašai - izstāde "Paštrokšņi" par slimības pieredzes stāstu

Top multimediāla izstāde «Paštrokšņi» par slimības pieredzes stāstu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

24. septembrī Laubes namā tiks atklāta multimediāla izstāde "Paštrokšņi", kurā būs iespējams piedzīvot sievietes pieredzi cīņā ar krūts vēzi, informēja organizatori.

Izstādi veido tās iniciatore Paula Tisenkopfa, rakstniece Inga Gaile, fotogrāfs Māris Ločmelis, video mākslinieks Rolands Briedis, dizainere Tatjana Raičiņeca, kuratore Kristīne Liniņa. 

Izstādes nosaukums "Paštrokšņi" izvēlēts, atsaucoties uz vācu rakstnieka Gintera Grasa tāda paša nosaukuma eseju krājumā "Par beidzamību". Izstādē par trokšņiem tiek dēvētas ietekmes, kurām ik dienu ir pakļauti simtiem, tūkstošiem cilvēku.

"Cilvēks bieži nespēj sadzirdēt savu īsto balsi, jo tā ir izšķīdusi trokšņos – klišejās, vecāku kontrolē, ikdienas varmācībā, jābūtībās, ietekmēs, pareizībās, bailēs no sociālās nāves.

Izstādē balss, kura mums katram kaut kur ir, ir nosaukta par paštroksni. Izstādes galvenā varone ir sieviete, kura ir piedzīvojusi vēzi. Runājot par vēzi, viņa saka: varbūt tā ir mana vienīgā iespēja izlauzties, atmosties, atdzimt. Vēlmi izlauzties var tulkot kā mūsdienu cilvēka centienus racionalizēt visu, pat vēzi, bet varbūt tā tomēr ir iespēja atrast apkārtējo trokšņu jūrā savu paštroksni. Izstāde ir mēģinājums izstāstīt slimību ne tikai kā fizisku, bet arī kā garīgu notikumu. Garīgajam ietverot ne tikai labo un pacilājošo, bet arī visu to, kas apbēdina, šokē, izbiedē, samulsina," vēstīts izstādes pieteikumā.

Izstāde norisināsies Laubes namā (Baložu ielā 20a, Rīgā). Izstādē būs iespēja iepazīties ar informāciju par krūts vēzi un profilaktiskajām pārbaudēm. Daļa no programmas tiks īstenota 2021. gada oktobrī, kad ik gadu Latvijā un pasaulē tiek atzīmēts krūšu veselības mēnesis. Pavadošajai programmai interesenti aicināti sekot līdzi izstādei veltītā interneta vietnē.

Ieeja izstādē par ziedojumiem. Saziedotie līdzekļi tiks novirzīti labdarības fondam "Rozā vilciens," palīdzot nodrošināt atbalstu sievietēm Latvijā ar krūts vēža diagnozi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti