Kultūras ziņas

"Līvu sasaukšanās" – veltījums Vidzemes lībiešiem

Kultūras ziņas

Ķeniņš un Herliņš "Quadra" izpildījumā

Tobiasa Kaspara "Rudens"

Tobiasa Kaspara «Rudens» – personālizstāde bez neviena sava darba

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ceturtdien, 31.oktobrī, Kim? Laikmetīgās mākslas centrā atklāj mākslinieka Tobiasa Kaspara izstādes “Īpašums” otro daļu “Rudens”. Tā ir kā turpinājums pamestā lauku īpašumā notikušajai izstādei "Vasara", kuras centrā bija dažādu valstu mākslinieku personiskās lietas un mākslas darbi, kas izmantoti arī jaunākajā izstādē.

Kim? Laikmetīgās mākslas centrā par godu Tobiasa Kaspara izstāžu cikla “Īpašums” otrās daļas “Rudens” izveidei visas iekštelpas pārkrāsotas melnas, un tajās izvietoti vairāk nekā 45 mākslinieku darbi un personīgās lietas.

Centra izstāžu kuratore Zane Onckule skaidro, ka izstādes telpa no mākslai ierastā baltā kuba pārvērsta par melno kubu vai “black box”.

“Un te ir kinematogrāfiska atsauce uz Larsa fon Trīra filmu “Dogvila”, kur mēs saglabājām to pieeju telpu plānojumā,” min Onckule.

Viņa nosauc vairākus izstādē apskatāmos eksponātus:

“Uz galda redzam Losandželosā dzīvojoša mākslinieka Karlela Mū tillu, kas pārklāts pāri ziediem, tāpat Šanhajas “Fix Studio” T krekls. [..] Tāpat viens no izstādes kārumiem, dārgumiem ir viens no amerikāņu fotogrāfes Sindijas Šērmanes agrīnajiem darbiem, polaroīds oriģināls.”

Kuratore stāsta, ka, veidojot izstādi, īpaši domāts par jautājumu – kas ir mākslas un kas nav?

Tobiasa Kaspara izstādes “Īpašums” pirmā daļa “Vasara” norisinājās pamestā lauku īpašumā Salacgrīvas novadā, un tās pamatā bija ideja par iedomātu personāžu, kurš varētu būt dzīvojis šajā īpašumā un interesējies par mākslu. Tāpēc arī izstādes nosaukumam izvēlēts vārds “estate”, kam angļu valodā ir divas nozīmes – gan apbūvēts paliels zemes īpašums, gan miruša cilvēka lietu kopums.

“Šis projekts interesants ar to, ka mākslinieks uzdod jautājumu – vai mākslinieks var nosaukt par savu personālizstādi izstādi, kurā nav neviena no viņa paša darbiem?”

vērtē Kim? Laikmetīgās mākslas centra izstāžu kuratore Zane Onckule.

Ekspozīcija veidota tā, lai rastos sajūta, ka tā ir ceļā uz pabeigtību, bet vēl nekas nav pabeigts. Tāpēc skatītāji varēs izstaigāt dažādās zonas, iekāpt virtuvē vai viesistabā, izkāpt no tās un doties tālāk, bet ar lūgumu – neko neaiztikt ar rokām.

Kuratore stāsta, ka šai izstādei nevar piedēvēt kādu konkrētu žanru, jo tā veidota, balstoties tikai uz mākslinieka Tobiasa Kaspara estētiku.

“Viņu interesē gan vizuālās prakses, gan viņam ir sava džinsu līnija, un diezgan bieži ir atsauces uz dažādām filmām,” pauž Onckule.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti