Tiešsaistē skatāma dokumentālā filma par skandalozo mākslinieku Benksiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Benksijs ir pasaulē pazīstamākais ielu mākslinieks, kura identitāte ilgu laiku nebija zināma. Viņa darbi maksā miljonus. Viņa māksla konfliktē ar likumu. Mākslinieka stāsts atklāts režisora Elio Espana 2020. gada dokumentālajā filmā “Benksijs. Noziedzīgās mākslas dzimšana”. Kinoteātris “Splendid Palace” tiešsaistē piedāvā filmas seansus ar mākslinieka Kristiana Brektes ievadlekciju pirms filmas, informēja kinoteātra pārstāvji.

“Noslēpumainais mākslinieks Benksijs kļuva slavens 90. gadu sākumā, kad viņa provokatīvie darbi sāka izpelnīties atzinību. Benksijs, tāpat kā Kristians Brekte – izaicina ar savu laikmetīgo pieeju. Benksija vēstījums ir kritika, kas bieži vēršas pret izveidotajām sociālajām un politiskajām idejām ar savām asprātīgajām ilustrācijām, kas piesātinātas ar ironiju, sarkasmu, sevi padarot par unikālu, netveramu, mīklainu spēku, kas runā pilsētu ielās, garāmgājējiem atklājot acīmredzamo, taču neapjausto būtību ar mērķi provocēt,” vēstīja kinoteātra pārstāvji. Ironizējot par popkultūru un augstās mākslas tik biežu absurdu, kas iet komercialitātes pavadā, jau pašā šī kinostāsta sākumā atklājas Benksija būtība. Piemēram, Benksija slavenais darbs "Meitene ar balonu" pašiznīcinājās uzreiz pēc tam, kad izsolē tika pārdots par 1,1 miljonu dolāru. Kā atklāja pats mākslinieks, tas bija viņa paša jau laikus izplānots gājiens.

Filma izseko Benksija fenomena tapšanai, kur politiskā māksla, gandrīz noziedzīgie triki un drosmīgie iebrukumi rada gan sašutumu sabiedrībā, gan vienlaikus izveido veselu revolucionāru jaunu kustību, kamēr mākslinieka identitāti joprojām sedz noslēpumi un minējumi.

Kristians Brekte izpelnījies skandaloza mākslinieka slavu, jo viņa darbu un izstāžu tēmas vai elementi bieži izraisa diskusijas un protestus par ētikas normām, iemantojot huligāna birku, līdzīgi kā Benksija ielu māksla, kurai piemīt spēcīgs sociālais raksturs, atbildot uz aktuāliem notikumiem, satirizējot moderno sabiedrību un tās autoritātes. Arī Kristiana Brektes darbi laikmetīgā un sociāli aktīvā veidā apspēlē sabiedrības tabu tēmas, tādējādi provocējot sabiedrības reakciju. Izstādīti publiskajā telpā, tie ne reizi vien sacēluši pamatīgu traci. Kā norādīja organizatori, ievadlekcijā Brekte ne tikai skaidro Benskija mākslu, bet arī atklāj ielu mākslinieka atblāzmas Latvijas urbānajā vidē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti