Rīta Panorāma

Vīru kopai "Vilki" 30 gadi

Rīta Panorāma

Kevins Speisijs saņems Itālijas kino muzeja balvu

Svelmē un salā upes krastā veido akmens skulptūras

Tēlnieks Pauls Jaunzems svelmē un salā upes krastā veido akmens skulptūras

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Ne vienu vien Rīgas rajona Vakarbuļļu apmeklētāju pārsteidz akmens skulptūru parks, kas izvietot Buļļupes krastā. To izveidojis tēlnieks Pauls Jaunzems, kurš turpat upes malā pats nereti ir sastopams ar instrumentiem rokās, veidojot jaunas skulptūras.

"Šeit ir darbs ar nosaukumu "Iemaukti". Mēs zinām, ka iemauktus liek zirgam galvā, lai kontrolētu uz ceļa. Es esmu akmenim uzlicis iemauktus," ar Vakarbuļļu akmens skulptūru parkā redzamo iepazīstina tēlnieks Pauls Jaunzems. Kā pats saka, tas ir viņa mūža darbs, kurā aplūkojami 30 objekti. Skulptūra "Iemaukti" tapusi 2014. gadā pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā.
"Akmens simbolizē laiku, un es laikam esmu uzlicis iemauktus. Te ir stāsts par to, ka laiks ir turbulence, nestabils, nemierīgs," skaidro tēlnieks.

Katrai skulptūrai, ko Pauls Jaunzems veidojis, ir savs stāsts, katrā ir iekodēts savs vēstījums. Idejas skulptūrām viņam atnāk pašas no sevis: "Dzīve piedāvā idejas. Kaudzēm ideju katru dienu. Mēs visi dzīvojam konkrētā laikā, konkrētā vietā ar visu to, kas mums apkārt notiek. Ir kaut kādas norises, kas iekrīt tev sirdī, prātā, nodarbina, emocionāli uzrunā. Šis materiāls krājas, un tu uzkarsti uz šo tēmu. Tad kādā brīdī ir klikšķis un atnāk man vīzija. Iztēlē es redzu tēlniecisko formu, šo veidolu."

Izvēlēties tēlnieka arodu Pauls Jaunzemes izlēmis pēc vidusskolas pabeigšanas, iestājoties Latvijas Mākslas akadēmijā: "Es Ventspilī beidzu Mūzikas vidusskolu. Pēdējā kursā mani par varītēm pasniedzēji gribēja iedabūt Konservatorijā, lai turpinu mūzikas studijas. Tajā pašā laikā bija neapturama tiekšanās, tāda vilkme uz mākslas pasauli. Dieviņš laikam katram cilvēkam noliek taciņu, pa kuru viņam ir jāiet."

Visas savas emocijas un domas Pauls Jaunzems izstāsta akmenī. Vienas skulptūras tapšana prasa aptuveni gadu.

"Visas skulptūras, ko mēs šeit redzam, ir gatavotas zem klajas debess. Strādāju ar tiešo kalšanas metodi. Bez maketa, bez modeļa. Man nav vajadzīgas iekštelpās nekādas darbnīcas. Viss notiek ārā tādā kā divsarunā ar akmeni. Konkrēta tēma, konkrēts stāsts, konkrēts materiāls, kas man ir aktuāls. Es to stāstu pa tiešo akmenī," uzsver tēlnieks.

Pauls Jaunzems Buļļupes krastā strādā gan saules svelmē, gan ziemas salā.

"Cauru gadu notiek šis darbs, arī ziemā līdz mīnus 20. Izņemot tos brīžus, kad lietus līst. Neizmantoju nojumes, lai slēptos no lietus, lai netraumētu ainavu ar kaut kādām būdām," teic mākslinieks.

Mākslas darbu izveidē Jaunzems iztiek bez palīgiem, jo viņam pašam ir ļoti svarīgi emocionāli izdzīvot stāstu visā skulptūras veidošanas procesā. Paula Jaunzema darbus ikviens interesents var aplūkot Vakarbuļļos, daļa no skulptūrām šobrīd izstādītas Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā izstādē "Viss ir akmenī III".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti