Tēlniecības kvadriennāle «Rīga 2016» izziņo pirmos māksliniekus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Šā gada rudenī Rīgā norisināsies 12. tēlniecības kvadriennāle "Rīga", kas uz Rīgu vedīs māksliniekus no visas Eiropas. Latviju festivālā pārstāvēs mākslinieki Ieva Saulīte, Krista un Reinis Dzudzilo un Gundega Evelone, informē kvadriennāles rīkotāji.

Tēlniecības kvadriennāle "Rīga 2016" norisināsies laika posmā no septembra līdz novembra beigām, kad festivāla dalībnieku darbi būs redzami gan pilsētvidē, gan īpaši veidotā izstādē. Visi trīs dalībnieki no Latvijas veidos jaunus darbus īpaši šā gada festivālam.

Festivāla tēma šogad ir “Liberālisms un konservatīvisms”. Tās izvēli motivējuši tādi visaptveroši jautājumi kā globālās tendences politiskā, sociālā un kultūras kontekstā, izpratne par pilsonisko lomu valsts politikā un nacionālās identitātes veidošana. Konservatīvisms un liberālisms ir dominējošās attieksmes, apspriežot arī bēgļu jautājumu, kas ir īpaši aktuāls šobrīd un skar visas Eiropas valstis, tāpēc projektā aicinātas piedalīties gan organizācijas un mākslinieki no postpadomju valstīm, gan Rietumeiropas.

Māksliniece un kuratore Ieva Saulīte Latvijā darbojas kopš 2007. gada. Māksliniece studējusi tēlniecības apakšnozarē Latvijas Mākslas akadēmijā, ka arī "University for the Creative Arts" Kenterberijā. Savos darbos autore pēta cilvēku savstarpējās attiecības un to sistēmas caur ikdienas dzīves atribūtiem, tos dekontekstualizējot, un komentē, kā populārā kultūra un ikdienas dzīves elementi veido un ietekmē indivīda pasaules uztveri. Mākslinieces darbiem piemīt savdabīga, atsvešināta estētika, izvairoties no liekiem izskaistinošiem elementiem.

Krista Dzudzilo un Reinis Dzudzilo ir visai pazīstami mākslinieki, kuru redzamākais sniegums ir teātra jomā. Reinis ir scenogrāfs, un Krista ir vizuālā un kostīmu māksliniece. Mākslinieki kopš 2009. gada veido scenogrāfiju un tērpus iestudējumiem Jaunajā Rīgas teātrī, Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātrī, Latvijas Nacionālajā teātrī, Latvijas Nacionālajā operā, Valmieras Drāmas teātrī, „Dirty Deal Teatro”, E. Smiļģa teātra muzejā un Andrejostā. Reinis Dzudzilo 2013. gadā saņēmis „Spēlmaņu nakts” balvu kategorijā “Labākais scenogrāfs” par izrādi „Raudupiete” Valmieras Drāmas teātrī. Savukārt Krista Dzudzilo 2014. gadā tika nominēta "Spēlmaņu nakts" balvai kā „Gada kostīmu mākslinieks” par izrādi „Vasarnieki”. Mākslinieku pārim līdz šim ir bijušas trīs personālizstādes – “Kas ir mīlestība?” (2015), „Nepārejošs” (2013) un „Tukšā telpa” (2012). 2012. gadā abi starptautiskajā Tartu Drāmas festivālā saņēma balvu par „Izcilu vizuālo tēlu” Nacionālā teātra izrādei „Izrāde: Gals” .

Gundega Evelone ieguvusi maģistra grādu tēlniecībā Latvijas Mākslas akadēmijā. Māksliniece brīvi strādā dažādos mākslas medijos un tos apvieno pēc nepieciešamības, lai radītu pēc iespējas visaptverošāku inscenētu realitāti, kas  pilnīgāk iekļautu un ietekmētu skatītāju. Savā radošajā darbībā autore virzās divos pretnostatāmos virzienos, pievēršoties gan cilvēkpētnieciskam virzienam dažādās sociālās un vēsturiskās situācijās, gan radot darbus, kuros strādā ar tādiem fundamentāliem jēdzieniem kā „telpa”, „matērija”, „esamība-neesamība”, meklējot saskares punktu starp reālo, taustāmo pasauli un indivīda subjektīvo uztveri. Gundega Evelone līdz šim piedalījusies vairāk nekā 50 dažādos mākslas projektos gan kā autore, gan kā kuratore Latvijā un ārvalstīs.

Tēlniecības kvadriennāli "Rīga 2016" organizē Mākslas menedžmenta un informācijas centrs MMIC. Kuratoru komandā šogad apvienojušies mākslinieks Agars Bikše (Latvija), māksliniece Kirke Kangro (Igaunija) un kuratore Elona Lubīte (Elona Lubyte, Lietuva).

Festivāla partneri ir Igaunijas Mākslas akadēmija, nevalstiskā organizācija “Ūsai” (Lietuva), "Kling&Bang" galerija (Islande), Katrineholmas pašvaldība (Zviedrija), asociācija "Apollonia" (Francija), DIG (Slovākija), Francijas Institūts Latvijā, Dānijas Kultūras institūts, Ziemeļu Ministru padome, Gētes institūts.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti