Rīta Panorāma

Intervija ar Latvijas Apdrošinātāju asociācijas prezidentu Jāni Abāšinu

Rīta Panorāma

Intervija ar satiksmes ministru Uldi Auguli

Tekstilmākslinieks Jānis Bankovičs - pirmā personālizstāde "Svītrkodi"

Tekstilmāksliniekam Jānim Bankovičam atklāta pirmā personālizstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

No 29. augusta Vīna studijā Rīgā, Stabu ielā 30, skatāma tekstilmākslinieka Jāņa Bankoviča pirmā personālizstāde „Svītrkodi”.

"Esmu pētījis latviešu tautas tērpu brunčus, rakstus, krāsu līnijas, tad šīs sajūtas iedzīvinu sevī - jau ar šodienas acīm. Un vēl - man ļoti svarīgi sajust materiālu, tam pieskarties,” radošos brīžus, kad top paša austais mākslas darbs, atklāj tekstilmākslinieks Jānis Bankovičs.

Jānis Bankovičs absolvējis Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu (1993). Mākslinieks izstādēs piedalās kopš 1987. gada. Viņam bijušas vairākas Starptautisku konkursu izstādes. Viņa darbi izstādīti gan Latvijā, gan ārpus valsts robežām - Austrālijā, ASV, Itālijā, Vācijā, Zviedrijā, Baltkrievijā, Igaunijā un Lietuvā, kā arī atrodas vairākās privātās kolekcijās.

"Aušana, šis ilgais, garais process stellēs, man ir kā meditācija," atklāj mākslinieks. "Es izbaudu šo procesu."

Izstāde "Svītrkodi" ir jābauda ar maņām, acīm, rokām. Arī jāapbrīno, kā mākslinieks ar milzu pacietību griezis papīra strēmelītes, no dokumentu smalcinātāja paveiktā veidojis papīra striķīšus, avīžu un vīna kastes sloksnītes sapludinājis rakstā.

Bankoviča personiskais miers ir arī latviskās pašapziņas miers.

“Vasaras naktis, vīns, smiekli, jūra, liedags, pieskārieni, pēdu nospiedumi smiltīs… tās ir sajūtas, kuras neizgaist… Vīzija, mūzika, krāsa, faktūra, stelles, papīrs, dzijas, process…. tapuši ir "Svītrkodi",” - tā mākslinieks par izstādi.

"Svītrkodi" ir Jāņa Bankoviča tēma. Arī materiāls - papīrs, kas reiz jau kalpojis kādam lietišķam mērķim. Šī ideja aizsākās pirms 15 gadiem.

Mākslinieks atklāj, ka cenšas būt latvisks, tačus nevis banāli latvisks, bet caur krāsu sajūtu, faktūru un dabu parādīt latviskumu savos darbos.

Izstāde būs skatāma līdz 31. oktobrim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti