Rīta Panorāma

Mazās paciņas lielais ceļojums

Rīta Panorāma

Ārkārtas situācija lidostā "Rīga". Telefonintervija ar lidostas pārstāvi Sarmīti Rinmani

Izstāde "Daudzveidība vienotībā"

Tekstilmākslas triennāles centrālais notikums - izstāde «Daudzveidība vienotībā»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Līdz 10.jūnijam Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē "Arsenāls" skatāma izstāde "Daudzveidība vienotībā / Diversity&Unity" - galvenā ekspozīcija piektās Rīgas starptautiskās tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāles "Tradicionālais un laikmetīgais" daudzo pasākumu klāstā.

Devīzes "Daudzveidība vienotībā" izvēli piektajai Rīgas starptautiskajai tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennālei "Tradicionālais un laikmetīgais" būtiski ietekmējis tas, ka Latvija šogad ir Eiropas Savienības prezidējošā valsts, tāpēc arī uzsvars likts uz nacionālo identitāti Eiropas un pasaules kontekstā, norāda izstādes kuratore Velta Raudzepa.

Triennāles pamatmērķis, eksponējot jaunus, pēdējo pāris gadu laikā radītus darbus, ir sekmēt nozares mākslinieciskās jaunrades procesu virzību, jo skate Rīgā, kura jau guvusi starptautisku ievērību, ir unikāls forums, kas atvērts gan Eiropas, gan citu pasaules valstu māksliniekiem.

"Daudzi mākslinieki domā un pārvērtē vēsturi, kā tas patiesībā bija, un cenšas to atspoguļot no šīs dienas viedokļa. Daudzi iedziļinās savos senčos, senču pētījumos. Modernas tēmas, piemēram, saruna par "Facebook.com", par "Google map", kas agrāk vispār neparādījās," stāsta Velta Raudzepa.

Pēc starptautiskās žūrijas lēmuma šī gada ekspozīcijai tika akceptēti 29 valstu 85 mākslinieki. To vidū gan Latvijas skatītājam atpazīstamu, gan līdz šim pasaulē zināmu, bet Rīgā neredzētu autoru darbi. Triennāles ģeogrāfija ir iespaidīga - visas Baltijas valstis, Polija, Lielbritānija, Vācija, Austrija, Somija, Zviedrija, Norvēģija, Francija, Beļģija, Rumānija, Japāna, Koreja, Krievija, ASV, Nikaragva, Kostarika, Kenija un citas valstis.

Triennālē pēc tradīcijas uzaicināti piedalīties arī divi viesmākslinieki. Latviju šogad pārstāv tekstilmāksliniece Edīte Pauls-Vīgnere, savukārt Lielbritāniju - pasaulē pazīstamais mākslinieks Maikls Brenands-Vuds.

"Es savu darbu nosaucu "Zvaigznes zem kājām". Lēni atveroties tā ir kā maģiska pasaule, kurai lidoju cauri. Es vēlējos, lai ar darba starpniecību skatītājs var nokļūt citā pasaulē un lai mans darbs radītu sajūtu, ka tiešām atrodies citā pasaulē, esi kā tādā kosmosa kuģī un apkārt ir daudz sīku zvaigznīšu," stāsta Maikls Brenands-Vuds.

Rīgas starptautiskā tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāle demonstrē radošās izteiksmes līdzekļu daudzveidību un vairākas zīmīgas tendences nozarē. Aplūkojot darbus, nevar nepamanīt, ka mūsdienu augsto tehnoloģiju laikmetā arvien konsekventāk sāk atgriezties interese par klasiskajām vērtībām - īpaši par gobelēna tehniku. Tāpat ir vērojama mākslinieku vēlme apgūt plaša spektra inovācijas no materiālu un tehniku viedokļa.

"Manas saknes nāk no Eiropas, bet mani senči 1820.gadā nonāca Dienvidāfrikā. Es savā darbā piepildu sapni, par kuru sapņoja arī Mandela - ka mēs visi esam vienoti, īpaši Dienvidāfrikā," saka Dienvidāfrikas tekstilmāksliniece Fiona Kirkvuda.

Kā vispārējo parādību izstādes rīkotāji izceļ mākslas darbu konceptuālo raksturu un pievēršanos ļoti mūsdienīgai problemātikai, piemēram, interneta un sociālo vietņu ietekmei uz cilvēku. Daudzi mākslinieki ļoti aktīvi līdzdarbojas globālo jautājumu izvērtēšanā un atainojumā, paužot savu individuālo, bieži kritisko attieksmi. Skatītāju ekspozīcijā vēstījuma līmenī uzrunās politiski aktuālas, sociāli politiskas, reliģiskas, vēsturiskas, kā arī tīri intīma un personiska pārdzīvojuma rakstura tēmas.

Līdztekus galvenajai izstādei norisināsies vairākas satelītizstādes un virkne citu pasākumu. Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja telpās būs iespēja redzēt viesizstādi ar nosaukumu "WonderWoman Art Bra" (līdz 7.jūnijam), kurā sabiedrībai un sievietēm aktuālu tematiku risinās mākslinieces no Latīņamerikas valstīm: Kostarikas, Dominikānas Republikas, Nikaragvas, Gvatemalas, Urugvajas, kā arī Spānijas un Kanādas.

Savukārt Latvijas jauno tekstilmākslinieku darbu izstāde "Daudzveidība vienotībā: jauno pieteikums" būs skatāma Rīgas dizaina un mākslas vidusskolā (līdz 11.maijam) un Rīgas amatniecības vidusskolā (līdz 11.maijam). Notiks arī atsevišķu mākslinieku personālizstādes Vecrīgas galerijās "Apsīda", "Bastejs", kultūras un tautas mākslas centrā "Ritums".

Triennāles notikumu programmu papildina radošās darbnīcas, meistarklases, tikšanās ar māksliniekiem, sarunas izstādēs un citas aktivitātes.

Organizatori cer, ka plašais pasākumu kopums veicinās sabiedrības interesi par tekstilmākslas nozari, kā arī zināšanu apmaiņu starp speciālistiem - māksliniekiem, arhitektiem, interjeru dizaineriem, mākslas skolu pasniedzējiem, pētniekiem un radošo industriju pārstāvjiem.

Projekts tiek īstenots Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē kultūras programmā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti