Kultūras ziņas

Jaunas izstādes Jūrmalas pilsētas muzejā

Kultūras ziņas

Atklāj pseidozinātnēm veltītu mākslas izstādi

Atklāta ikgadējā LMA diplomandu izstāde

Teju simt Mākslas akadēmijas absolventu darbi skatāmi virtuālā izstādē «Svaiga gaļa kritikai»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Jau otro gadu Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studiju dzīve rit pandēmijas apstākļos. Uzsākot jauno mācību gadu, LMA piedāvā iespēju virtuālajā galerijā iepazīties ar ikgadējo diplomandu izstādi “Svaiga gaļa kritikai 2021”. Tajā vairāk nekā simts jauno mākslinieku no visām akadēmijas nodaļām vienkopus iepazīstina ar sevi virtuāli. Bakalaura un maģistru programmu diplomandu izstādes vadmotīvs ir "Izlaušanās".

Virtuālā izstāde piedāvā plašākam skatītāju lokam iepazīties ar teju simt LMA absolventu diplomdarbiem.

"Ja pieņemam mūžseno jautājumu, kas ir pirmais – ola jeb vista, tad jebkurā gadījumā cālis no vistas olas izlaužas. Šajā mājaslapā ir vēlēšanās pieklauvēt pie čaumalas iekšējās malas, lai pateiktu – es te esmu!" saka LMA rektors Kristaps Zariņš.

Virtuālās galerijas veidotāju uzdevums bija radīt priekštatu, kas līdzinātos mākslas darbu aplūkošanai klātienē. Kā atzīst izstādes veidotāji, strādājot ar digitālās vizualizācijas iespējām, māksla virtuālā vidē satiekas ar zinātni.

LMA pasniedzējs, mākslinieks Alvis Misjuns skaidro: "Šajā izstādē un šajā platformā mēs vairāk nekonkurējam ar reālu izstādi, mēs šeit vairāk radam tādu telpiskuma sajūtu, lai mēs redzam, kā tie darbi savā starpā izskatās. Kāds ir izmērs, kāda ir tā sajūta, kad viņi atrodas telpā. Šeit mēs varam pārvietoties pa izdomātām telpām un šeit, protams, ir arī reālas telpas. Mēs esam izmantojuši foto, skenējuši, rekonstruējuši, lai panāktu to akadēmijas sajūtu."

Patlaban vēl notiek virtuālā izstādes iekārtošana. Mākslas darbus aplūkot un iepazīties ar to autoru aprakstiem, izmantojot mākslīgi sintezēto "Tildes Balsi", būs iespējams īpašā katalogā. Savukārt pati izstāde vislabāk apskatāma caur virtuālās realitātes brillēm.  

LMA rektors ir pārliecināts:

"Mākslas akadēmijas studenti runā par tēmām, kuras nav nodrāztas, kuras ikdienā nav katra mēles galā. Un tas ir tas, kas atšķir mūsu studentus no citiem."

Daudziem akadēmijas absolventiem dalība izstādē būs pirmā iespēja skatītāju priekšā sevi parādīt jau kā profesionāliem māksliniekiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti