Panorāma

Vai barot suņus ar "Dogo" ir droši?

Panorāma

Mākslas muzeja līdz šim nerādītie dārgumi

Tehnoloģijas palīdzēs orientēties atjaunotajā Mākslas muzejā

Tehnoloģijas palīdzēs orientēties atjaunotajā Mākslas muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Latvijas Nacionālais Mākslas muzejs (LNMM) pēc rekonstrukcijas meklējis balansu – starp mākslas darbu kā klātienē pieredzamu un izbaudāmu vērtību un lielo informācijas klāstu par darba autoru, tapšanas detaļām un vēsturisko kontekstu, ko gribas pastāstīt apmeklētājam. Šis balanss atrasts ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību.

Latvijas Nacionālā Mākslas muzeja atjaunotajās zālēs darbi pie sienām rindojas acu augstumā. Ekspozīcijas vizuālās koncepcijas autori rūpējušies, lai mākslas darbi telpā tiešām saglabā galveno lomu– nenogrimst blakus informācijā vai neaizēno viens otru.

“Var salikt tos darba augstumus dekoratīvi, tā, lai telpa pati par sevi kopsummā ļoti labi izskatītos, bet cieš lielie darbi, kas būtu par daudz augstu uzlikti,” skaidro “Dd Studio” radošais direktors Jānis Mitrēvics.

 “Šeit it kā mēs esam ņēmuši vidējo līmeni, kas iet pa darbu centru... Tas atkal ir pakārtots tam, lai vislabākā būtu uztveramība,” piebilst Mitrēvics.

Arī pavadošā informācija pie sienas ir neuzkrītoša. Tiem, kuri gribēs uzzināt vairāk, talkā nāks skārienjūtīgie ekrāni un īpaša muzeja aplikācija, ko katrs varēs lejuplādēt viedtālrunī vai noīrēt ierīci uz apmeklējuma laiku.

“Ir četri maršruti, viens ir par izstādi – šobrīd tā ir Miervalža Poļa izstāde “Ilūzija kā īstenība”, tad ir “Iepazīsti muzeja ēku”, jo ēka mums joprojām ir jaunums. Un tad ir pastāvīgā ekspozīcija, kur ir 30 darbu izlase, kur ir stāsti par 30 mākslas darbiem. Un tad ir meistardarbu izlase – tā ir esence vēl izvilkta no pastāvīgās ekspozīcijas,” atklāj LNMM Izglītības darba vadītāja Marta Pallo.

Šo informāciju varat savā viedtālrunī lasīt arī mājās. Taču, lai izbaudītu šīs aplikācijas iespējas pilnā mērā, tomēr jāatnāk uz muzeju klātienē.

“Noskenējot darbu, parādās punktiņi, norādes, uz kuriem uzspiežot var uzzināt kaut ko vairāk,” aplikācijas iespējas atklāj Pallo.

“Piemēram, mēs, lietojot mobilo aplikāciju varam uzzināt, ka tā persona, kas tur sēž, ir Johana Valtera labs draugs, studiju biedrs Vilhelms Purvītis, kas tādam ikdienas apmeklētājam, ejot garām, varbūt paliek nepamanīt,” stāsta muzeja pārstāve.  

Īpaši padomāts arī par bērniem, piemēram, ar muzeja detektīva karti.

“Mums šeit var redzēt, ka darbu fragmenti ir jāatrod pēc ļoti, ļoti miniatūrām fragmentiem, ir jāatrod, kas tas ir par darbu. Te ir ielikta iekšā arī detektīvlupa,  caur kuru skatoties, var fokusēt uzmanību tieši uz konkrētām detaļām,” stāsta Pallo.

Lielākiem bērniem un pusaudžiem sagatavota darba burtnīca ar uzdevumiem, kurus aizpildīt, skatoties Miervalža Poļa izstādi “Ilūzija kā īstenība”.

“Ja tas viss tiks paveikts, tad bērns varbūt spēs atšķirt ilūziju no īstenības.  Tas ir augsts mērķis, bet mums visi mērķi šeit ir augsti,”  ar smaidu saka Pallo.

Visas muzeja sagatavotās aktivitātes varēs iemēģināt jau trešdien, kad durvis tiks vērtas apmeklētājiem.

Sākot no 2016. gada 4. maija visi muzeja apmeklētāji varēs lejupielādēt vietnēs “GooglePlay” un “AppStore” latviešu, krievu un angļu valodā bez maksas, un tā kalpos kā interaktīvs gids ekspozīcijas un unikālās ēkas arhitektūras izzināšanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti