Kultūras ziņas

LNSO koncertu cikls "Meistars un meistardarbi"

Kultūras ziņas

Aizliegtās literatūras izstāde "Tiks aizliegts"

Teātris scenogrāfijā un plakātā

Teātra muzejā aplūkojama scenogrāfijai un latviešu teātra plakātiem veltīta izstāde

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā no 1.novembra būs skatāmas divas izstādes. Ar vienu tiks atzīmēta mūsu teātra scenogrāfijas celmlauža Jāņa Kugas 140. jubileja. Savukārt otrajā izstādē eksponēti zināmākā latviešu teātra plakātu autora Gunāra Zemgala darbi.

Mākslas akadēmijas rektors, ainavists un grāmatu ilustrators Jānis Kuga ir arī profesionālās scenogrāfijas aizsācējs Latvijā. Līdz ar to virkne gadsimta senu latviešu teātra iestudējumu vēsturē iegājuši ne tikai ar to autoru, režisoru un aktieru darbu, bet arī ar Kugas vizuālo mākslu.

Kā norādīja Latvijas Kultūras akadēmijas E. Smiļģa Teātra muzeja direktors Jānis Siliņš, Kuga bija pirmais, kurš ieguva izglītību skatuves glezniecībā, tādējādi radot tai pamatu.

Svinot Kugas 140.jubileju, Teātra muzejā būs skatāmi daži mākslinieka darbu meti – piemēram, “Spēlēju, dancoju”, “Sprīdīša” un citu izrāžu vizualizācijas. Ekspozīciju papildina arī Kugas ilustrētās grāmatas, kā arī šis mākslinieka veidotais galds, uz kura pirms 100 gadiem tika parakstīti Latvijas valsts proklamēšanas dokumenti.

No 1.novembra Teātra muzejā būs skatāmi arī ilggadējā Nacionālā teātra scenogrāfa Gunāra Zemgala radītie izrāžu plakāti. Pirms vairāk nekā 50 gadiem plakāta mākslas galvenais ierobežotājs bija to izmēra proporcija – no tā arī radies izstādes nosaukums. Taču saturā redzama mākslinieka radošā brīvība.

Kopumā izstādē redzami 19 Zemgala plakāti, pārsvarā Drāmas, šobrīd Nacionālā teātra izrādēm. Gan Zemgala, gan Kugas darbu izstādes Teātra muzejā būs skatāmas līdz 2.februārim.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti