Labrīt

Rīta intervija ar Saeimas deputāti Jūliju Stepaņenko

Labrīt

Iekšlietu ministre Marija Golubeva. Situācija uz robežas ar Baltkrieviju

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma Baltijas laikmetīgās keramikas izstāde

«Te neredzēt tradicionālās vāzes un šķīvjus» – laikmetīgā keramika Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā skatāma Baltijas laikmetīgās keramikas izstāde “Creo ergo sum”. Tā ir daļa no trešās Latvijas Starptautiskās keramikas biennāles programmas, un muzejā savus darbus demonstrē 19 keramiķi no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Mākslas darbos apvienotas dažādas keramikas tehnikas, formas un materiāli, kā arī darbi stāsta par dažādām sabiedrībā aktuālām tēmām.

Jaunajā muzeja izstādē "Creo ergo sum" jeb "Radu, tātad esmu” kopumā izstādīti ap 200 darbi, kurus radījuši 19 Baltijas keramiķi. Laikmetīgās keramikas darbos nav saskatāmas tradicionālās formas, bet darbu pamatā ir koncepcija.

Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Keramikas un porcelāna kolekcijas glabātāja Dace Ļaviņa stāsta par vienu no laikmetīgās keramikas darbiem ar nosaukumu “Insomnia”: “Māksliniece it kā cilvēku sejas integrējusi kopā ar dažādiem kukaiņiem – diezgan tāda groteska. Nu jā, tas ir bezmiegs, kas mūs vajā, domas, kas mūs vajā.”

“Mēs šajā izstādē neredzēsim tradicionālās vāzes, krūzes, šķīvjus, kas ir kā utilitāri priekšmeti, tāpat arī neredzēsim tīri tādus dekoratīvus priekšmetus. Doma, koncepcija ir galvenais – dažādu problēmu, ideju risinājumi. Un pats galvenais centrā ir cilvēks – cilvēks ar viņa izjūtu pašreizējā laikmetā, pasaulē, problemātikā. Un tiek ļoti daudz arī risinātas sociāli atbildīgas tēmas – ir dabas aizsardzība, jautājumi par integrāciju un arī par to pašu pandēmiju,” skaidro Ļaviņa.

Izstādes darbos izmantoti visi tradicionālie keramikas materiāli – šamots, akmens masa, māls, porcelāns, kas bieži papildināti ar dažādiem objektiem vai otrreiz pārstrādātiem materiāliem. Muzeja speciāliste stāsta vairāk par kādu piemēru – igauņu mākslinieces Annes Tirnes (Anne Türn) darbu “Sarkanais lietus”: “Tas ir viens no krāšņākajiem un interesantākajiem darbiem. Arī no tehniskā viedokļa – nav izprotams, kā tas ir veidots. Jo pamata materiāls ir papīra akmens masa, izveidota mežģīņota forma. Tad uz šīs formas ir pilināts pārstrādātais stikls, un tad ir dedzināts, apmetot otrādāk šo formu, ka stikls ir lijis uz leju. Beigās izveidojas tā kā lāses, tā kā tādi taustekļi. Neiedomājami, ka var kaut ko tik trauslu izveidot.”

Izstādes kuratori no Lietuvas, Latvijas un Igaunijas izvēlējušies arī darbus, kas atspoguļo dažādu laikmetu tehnikas. Izstādē ir gan māla darbs, kas veidots ar 3D printeri, gan darbi, kas būvēti ar rokām no pavisam nelielām detaļām.

Laikmetīgās keramikas izstādes laikā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā noritēs arī dažādas keramiķu meistardarbnīcas par kurām vairāk muzejs ziņos savā mājaslapā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti