Rīta Panorāma

Uzņēmējiem iespēja pieteikties uz valsts apmaksātiem darbiniekiem

Rīta Panorāma

Intervija ar Inesi Galanti

Videofilmas "Gleznotājs Laris Strunke" pirmizrāde

Tapusi filma par «lielo zviedru» - gleznotāju Lari Strunki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Mākslas muzejā "Rīgas birža" 16.decembrī pirmizrādi piedzīvos Maijas Smildziņas videofilma "Gleznotājs Laris Strunke". Zviedrijas mākslas pazinēji viņu godā par "lielo zviedru", bet viņš pats sevi - par latvieti, kurš rada mākslu pasaulei.

Laris Strunke ir slavenā latviešu modernista Niklāva Strunkes dēls. 13 gadu vecumā viņš kopā ar ģimeni devās bēgļu gaitās, un nu jau 70 gadus viņa dzīve aizrit Zviedrijā. Viņš godalgots ar vairākiem šīs valsts nozīmīgiem apbalvojumiem.

"Ir vecs teikums - neglezno ne ar idejām, ne ar gribu, bet ar krāsām," filmā saka pats Laris Strunke par savas mākslas moto. Filma atklāj daudz dažādas viņa atziņas par mākslu, mākslinieka misiju, kā arī darba procesu, kurā viņš pirmo reizi ļāvis ielūkoties tieši filmas veidotājiem no Latvijas.

"Viņš pilnīgi pārkāpa savus askētisma principus, jo viņš nekad nebija atļāvis nevienam, pat zviedru televīzijai, filmēt viņu gleznošanas procesā. Mums tas izdevās. Man liekas, tā bija tāda svēta lieta," stāsta filmas idejas autore un viena no veidotājām Ilze Strenga.

Strunke filmēts abās viņa darbnīcās - Stokholmā un Gotlandē. Ilze Strenga stāsta, ka īpaši spilgti viņai ir Gotlandes iespaidi - te atrodas Strunkes vasaras darbnīca, tajā valda ārkārtīgi askētiska, pirmatnēja atmosfēra. Tieši Gotlandē Strunke iedvesmojies savas mākslas būtiskākajiem motīviem.

"Mēs ieraudzījām, pirmkārt, viņa kolosālo vientuļo māju, kur viņš vairāk nekā 50 gadus dzīvo kopā ar Evu Langi," stāsta Ilze Strenga. "To pirmatnīgumu, kur nav ne elektrības, ne ūdensvada, kur sētā ir mazais, skaistais ķemertiņš ar sirsniņu, kur ir aka. Lūk, tur, Gotlandē, tā pa īstam var ieraudzīt tos motīvus, ko Laris Strunke glezno, tie ir mūri, tās ir kāpnes, tie ir tie skaistie, klinšainie Gotlandes jūras krasti un ceļi. Un tad tu saproti, no kurienes rodas tās tēmas," viņa piebilst.

Filmas režisore un operatore Maija Smildziņa uzskata, ka Lara Strunkes mākslinieka un arī personības spēks slēpjas tajā, ka caur viņu arī citi cilvēki uz pasauli var paskatīties no cita skatu punkta nekā ierasts, dažkārt tas ir ļoti vērtīgi.

"Viņš ir nestandarta domāšanas cilvēks. Pilna pasaule mums ir ar standarta lietām, mēs tās pieņemam un par to nedomājam, bet jebkuru jautājumu, ko tu viņam uzdosi, tu jau nezini, ko viņš tev atbildēs. Tas ir tas brīnišķīgākais, ka viņš it kā visu laiku saka - stop, bet varbūt, ka tā nav. Varbūt, ka ir savādāk, varbūt kaut kādas pilnīgi citas lietas ir jādara, lai tu kļūtu laimīgs," saka Maija Smildziņa.

Strunke esot pateicīgs kamerai arī kā vizuāli ļoti piesaistošs cilvēks. Savos 83 gados viņš joprojām glezno, uz jautājumu par vecumu skarbi atjoko - tas viņu neinteresē.

"Man cilvēka tēls ārkārtīgi patika, viņa lielais augums, viņa stiegrās rokas, viņa skaisti mērķtiecīgā seja un sirmie mati. Un ārkārtīgi askētiskā runāšana par jebkuru tēmu, izņemot mākslu. Tad viņš "uzsprāgst", atraisās," Strunki raksturo Ilze Strenga.

Videofilmas par Lari Strunki pirmizrāde notiks otrdien, 16.decembrī, mākslas muzejā "Rīgas birža".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti