Dienas ziņas

Noraida finansējumu Ventspils baseina būvniecībai

Dienas ziņas

Zilupes pusē top knipelēto mežģīņu meistardarbi

Mākslinieki uzsāk jaunu sezonu

Talsu Žaņa Sūniņa mākslas prēmiju saņem mākslinieku grupa

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Mākslas dienas ir mākslinieku atskaites punkts, lai paskatītos uz aizvadīto gadu un ieskicētu jaunus plānus. Veikumu nu jau piecpadsmito reizi novērtē ar izcilā gleznotāja Žaņa Sūniņa prēmijas pasniegšanu. To pirmo reizi saņēma mākslinieku grupa. Bet apskatīt visus Talsu mākslinieku darbus nemaz nevar – novada muzejā nepietiek vietas, lai tos izstādītu.

Pirmās Mākslas dienas Latvijā notika 1956. gadā, bet Talsos šī tradīcija ienāca astoņdesmito gadu sākumā. Kopš tā laika ik gadu tiek rīkotas Talsu mākslinieku izstādes un performances. Šogad Mākslas dienās apskatāmi 35 autoru darbi. Tā kā Talsu novada muzejā pietrūkstot vietas, tad divu mākslinieku darbi izstādi nepiedzīvoja. Aina Goldgrēbere ir viena no tām.

"Vajadzēja mazāka formāta darbu, tad būtu vieta pietikusi. Ļoti saspiesti ir, visi darbi viens virs otra. Man prasītos plašums," stāsta Aina.

Žaņa Sūniņa simtajā gadadienā pirmo reizi tika pasniegta šī izcilā gleznotāja prēmija vizuālajā mākslā. Toreiz to saņēma mākslinieks Jēkabs Spriņģis. Kopš tā laika pagājuši piecpadsmit gadi un tradīcija ir saglabājusies, par ko liels prieks ir prēmijas autorei Dzintrai Eglītei: 

"Es varētu teikt, ka ir katram tas savs rokraksts, tas otas triepiens, bet viņi spēj būt arī ļoti dažādi. Piemēram, kaut vai Andris Biezbārdis. Es varu gadiem priecāties, ka katru gadu viņš kaut kā no jauna atklājas."

Pirmo reizi Žaņa Sūniņa prēmija tiek piešķirta mākslinieku grupai. “Talsu Krūmu mākslas grupas” kodols ir 13 dažādu māklsas veidu pārstāvji. Tajā ir gan gleznotāji, grafiķi, fotogrāfi, gan instalāciju veidotāji. Viņiem veiksmīgi sanāk sadarboties un veidot kopīgas izstādes. Pērn grupai izstādes notikušas divās vietās Baltkrievijā un Marka Rotko mākslas centrā Daugavpilī. 

"Mēs tā paši pie sevis novērtējam to laiku, ko mēs esam kopā vadījuši zem mākslas lozungiem. Tas arī tā spārno. Spārno, teiksim, nākošajiem notikumiem," atklāj Guna Millersone, “Talsu Krūmu mākslas grupas” pārstāve.

Līdzās talsinieku izstādei, atklāta arī gleznotājas Laimas Eglītes izstāde “Daba”, kas aicina svinēt pavasari kopā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti